Zakelijk

Premie opstalverzekering gaat stijgen door toename hevige regenval

Opstalverzekering nieuws

Premie opstalverzekering gaat stijgen door toename hevige regenval

2 minuten leestijd

Nederland gaat steeds vaker last krijgen van verwoestende ‘piekbuien’ die veel schade leveren aan huizen. Wanneer er niets zal worden gedaan door de gemeenten om deze schade te verminderen, zal de opstalverzekering in de toekomst wellicht gaan stijgen met tientallen euro’s per jaar.

Verzekeraars zijn altijd bezig de te verwachten schade door zaken als regenval te voorspelen. Met die inschatting stellen ze vervolgens de maandelijkse premies op. Het aantal extreme regenbuien begint steeds meer toe te nemen en verzekeraars voorspellen dat de uitkeringen voor schade aan woningen tot 2050 flink zal gaan toenemen. Vermoedelijk zal de schade zelfs met 25 procent gaan toenemen in de komende jaren en dat leidt ertoe dat de premie van de opstalverzekering zal gaan stijgen.

KNMI voorspelt stijging regenval

Voor het onderzoek naar schade door regenval en andere weersomstandigheden hebben de verzekeraars de cijfers van het KNMI geraadpleegd omtrent klimaatverandering. Deze organisatie heeft voorspeld dat er in de toekomst steeds hevigere korte regenbuien zullen zijn waarbij soms zelfs 150 millimeter regen kan gaan vallen in twee uur tijd.

Verzekeraars kloppen aan bij gemeenten

De verzekeraars roepen de gemeenten op om meer maatregelen te nemen om deze schade terug te dringen. Methoden hiervoor zijn door meer groen aan te leggen, bredere rioolbuizen te plaatsen en andere ingrepen die ervoor zorgen dat overvloedig water beter kan wegspoelen. Het probleem is dat veel gemeentes daar echter geen geld kunnen of willen geven.

De kans bestaat dat verzekeraars in de toekomst hierdoor onderscheid zullen gaan maken tussen de gemeentes. In gemeenten waar er veel maatregelen zijn genomen om de schade te beperken, zouden de verzekerden een relatief lagere premie gaan betalen dan verzekerden die in gemeenten wonen waar dit niet is gedaan. Oftewel hoe groter de kans op schade in de regio, hoe hoger de premie.

Rudi Buis

De heer Buis, van het Verbond van Verzekeraars, meldt dat de premies inderdaad vermoedelijk gaan stijgen, maar dat vooralsnog het onderscheid binnen premies per regio te ver gaat. Er zijn op dit moment nog te weinig gegevens bekend over de locatie van de grote risicogebieden. De rode vlekken zijn bekend, maar dat ligt aan het feit dat die gemeenten tot noch toe weinig doen om ervoor te zorgen dat het water goed weggevloeid wordt. ‘Het zou erg oneerlijk zijn om de burgers hiervoor te laten betalen’, aldus Rudi Buis.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven