Zakelijk

Nog geen ontslaggolf in de zorg

Zorgverzekering nieuws

Nog geen ontslaggolf in de zorg

2 minuten leestijd

De verwachte ontslaggolf ten gevolge van de nieuwe plannen van het kabinet blijft tot noch toe uit. Er zijn sinds begin 2014 inmiddels 500 ontslagaanvragen gedaan bij de uitkeringsinstantie UWV. In totaal zijn er in de zorg sinds begin 2014 16.000 banen geschrapt. Er is geen enkele sector waar het aantal banen zo sterk is gedaald.

De reden dat het aantal geschrapte banen vele malen hoger is dan het aantal aanvragen bij het UWV is omdat een deel van de ontslagen niet de route via het UWV volgt. Een woordvoerder van het UWV laat weten dat veel ontslagen via de kantonrechter gaan of via wederzijds goedvinden plaatsvindt.

Aantal zzp-ers stijgt

Veel zorginstellingen bieden ontslagen medewerkers een carrière als zzp-er aan. Veel mensen gaan daarmee akkoord vanwege de beroerde arbeidsmarkt in de zorgsector. Het alternatief zou in de meeste gevallen ontslag op langere termijn zijn en dat zien de meeste mensen niet zitten.

Veel ontslagen volgen andere routes

Topeconoom van het CBS, Piet Hein van Mulligen, bevestigt deze verklaring. Hij laat weten dat de cijfers van het CBS gebaseerd zijn op de cijfers die bedrijven en instellingen bij de fiscus leveren. Zo zijn er dus mensen die geen recht hebben op een uitkering bij baanverlies. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je niet lang genoeg bij je werkgever in dienst bent geweest. Daarnaast zijn er ook mensen die na hun baanverlies vrijwel meteen een andere baan vinden. Het aantal verloren banen in 2014 heeft ook te maken het feit dat bedrijven en instellingen vacatures niet opvullen als mensen met pensioen gaan of wanneer tijdelijke contracten aflopen.

UWV wacht op Wmo-aanbestedingen

Dat in 2014 veel mensen in de zorg hun baan zullen verliezen is vrijwel zeker. Een grote klap zal waarschijnlijk komen zodra thuiszorginstellingen uitsluitsel krijgen over de komende Wmo-aanbestedingen waaraan ze meedoen. Zolang de aanbesteding loopt, heeft het indienen van ontslagen bij het UWV geen nut. Het UWV wil eerst duidelijkheid over de aanbestedingen. Als blijkt dat thuiszorginstellingen buiten de boot vallen of aan kunnen tonen dat hun omzet drastisch gaat dalen, is het alsnog mogelijk om de gang naar het UWV te maken.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven