Zakelijk

Macht zorgverzekeraars groeit

Zorgverzekering nieuws

Macht zorgverzekeraars groeit

2 minuten leestijd

Zorgverzekeraars krijgen steeds meer macht als het gaat om het bepalen van het zorgaanbod. Dit komt ten nadele van de relatie tussen de patiënt en diens arts. Begin juli heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder ongeveer duizend huisartsen in Nederland een onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat maar liefst 90 procent van de huisartsen regelmatig meemaken dat patiënten wegens financiële redenen de behandeladviezen van de arts niet opvolgden. 70 procent van de ondervraagden maakte dat zelfs wekelijks mee.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft aangegeven dat ze twijfels heeft over de resultaten van het onderzoek van de LHV en meldt dat zij met haar eigen onderzoek hele andere resultaten heeft. Ze is van mening dat de zorgmijding, indien deze er al daadwerkelijk is, komt doordat mensen de tijd niet willen nemen om naar de arts te gaan. Ook is ze in de veronderstelling dat het willen afzien van zorg niet altijd kwalijk hoeft te zijn.

Oorzaken onrust artsen en burgers

De onrust bij huisartsen en burgers komt voort uit de veranderingen die minister Schippers heeft ingevoerd. De minister heeft besloten dat niet burgers maar verzekeringsmaatschappijen grotendeels mogen bepalen naar welke zorginstelling of zorgverlener indien je zorg behoeft. Deze zorgverzekeraars gaan aan de hand van niet-wetenschappelijk onderbouwde scorelijsten bepalen welke zorgverleners een contract krijgen en welke niet. Het gevolg is dat patiënten er niet meer zeker van zijn dat ze bij hun behandelend arts of zorgverlener, met wie ze dikwijls een band hebben opgebouwd, kunnen blijven. Vooral voor chronische patiënten zal dit een harde klap zijn.

Ook is er net voor de zomer door de Tweede Kamer akkoord gegaan met een nieuwe wetgeving die het mogelijk maakt voor ziekenhuishuizen om winst te gaan uitkeren. Dat is winst die op de patiëntenzorg wordt gemaakt.

Comité Red de Vrije Artsenkeuze

Inmiddels heeft het comité Red de Vrije Artsenkeuze ruim 130.000 steunbetuigingen. Het comité zet zich in voor de angst dat publiek toegankelijke en kwalitatief goede zorg door de wijziging in de zorg steeds meer onder druk komt te staan. Vooral kwetsbare groepen, zoals chronisch zieken en mensen met relatief weinig financiële middelen worden de dupe volgens het comité.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven