Zakelijk

Ervaren medewerkers bij gastouderbureau mogen rechtsbijstand verlenen

Rechtsbijstandverzekering nieuws

Ervaren medewerkers bij gastouderbureau mogen rechtsbijstand verlenen

2 minuten leestijd

Gastouderbureau Roodkapje heeft bij de rechtbank Den Haag de zaak gewonnen omtrent de vraag of een medewerker van een gastouderbureau een beroepsmatig rechtsbijstandverlener is in een bezwaarprocedure over toeslagen. De medewerker van een gastouderbureau mag zich ten gevolge een beroepsmatig rechtsbijstandverlener noemen, onder de voorwaarde dat diegene voldoende scholing en/of werkervaring heeft opgebouwd op dit terrein.

Voorheen was het recht om beroepsmatig rechtsbijstand te verlenen alleen toebedeeld aan juristen. Er moest sprake zijn van juridische scholing en daarnaast moesten de werkzaamheden een vast onderdeel zijn van het vergaren van een duurzaam inkomen van de rechtsbijstandverlener.

Ontwikkeling in rechtsbijstandverlening

In de afgelopen lopen jaren heeft hierin een verschuiving plaatsgevonden. Een tijd geleden is er al geoordeeld dat een WOZ-adviseur ook aangemerkt mag worden als beroepsmatig rechtsbijstandverlener en daarna gold dat ook voor een belastingadviseur. Nu, dankzij de uitspraak in de rechtbank Den Haag, mag ook een gastouderbureau aan de slag als beroepsmatig rechtsbijstandverlener.

De rechtszaak

Gastouderbureau Roodkapje spande de rechtszaak  tegen de Belastingdienst. De Belastingdienst had geweigerd om de kosten voor de bezwaarfase te vergoeden om zijn de positie van de medewerker als rechtsbijstandverlener ter discussie stelde.

De medewerker in kwestie werkte al sinds 2007 als bezwaarbehandelaar voor het gastouderbureau waarbij ze onder leiding stond van een fiscaal econoom en een jurist. De betreffende medewerker had in die tijd al zeker 400 bezwaarschriften behandeld. De rechter concludeerde hieruit dat de medewerker genoeg praktijkervaring had om gelijkwaardig te zijn aan een juridische scholing.

Gevolg

Het gevolg is dus dat ouders recht hebben op rechtsbijstand en de daarbij behorende kostenvergoeding. Dit geldt ook als de medewerkers geen juridische opleiding heeft genoten, mits de medewerker of een opleiding of voldoende werkervaring heeft op dit gebied.

De behandelaar van de zaak, jurist Davy Jansen, is zeer tevreden met het resultaat. De heer Jansen verwacht wel dat de Belastingdienst/Toeslagen alsnog in hoger beroep zal gaan, maar hij ziet de procedure met veel vertrouwen tegemoet.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven