Zakelijk

Discriminatie door reaal bij letselschadevergoeding

Zorgverzekering nieuws

Discriminatie door reaal bij letselschadevergoeding

2 minuten leestijd

Onlangs heeft het College voor de Rechten van de Mens  in een zaak geoordeeld dat bij de afhandeling van een schadevergoeding door Reaal bij een jonge vrouw, die was aangereden door een motorrijder, er sprake is geweest  van discriminatie.

Zodra een schadebedrag moet worden vastgesteld door de verzekeraar wordt er nogal eens onderscheid gemaakt tussen de man en de vrouw. De vrouw waar het om ging in deze zaak was als kind aangereden door een motorrijder en kreeg daarbij minder vergoeding omdat Reaal ervan uit ging dat de vrouw vanaf haar 27e de komende 10 jaar lang niet zou werken en daarna parttime op de arbeidsmarkt aan de slag zou gaan. De verzekeraar ging bij die beslissing uit van de redenatie dat een vrouw kinderen krijgt, waardoor ze minder werken en dus ook minder verdienen.

College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens vindt de redenatie van de verzekeraar onterecht en heeft geoordeeld dat er in deze zaak sprake is van discriminatie. Daarnaast heeft het College een dringende oproep naar de verzekeringsbranche gedaan dat er voor zowel mannen als vrouwen dezelfde uitgangspunten gehanteerd dienen te worden.

Schadevergoeding

Bij het bepalen van schadevergoedingen spelen er drie zaken een rol bij de verzekeraars. Ten eerste is het opleidingsniveau van belang, daarnaast de beroepskeuze en de arbeidsparticipatie. Indien iemand echter op jonge leeftijd terecht komt in een ongeluk zijn deze aspecten nog niet van toepassing. In dat geval worden er door verzekeraars, als het gaat om een vrouw, algemene aannames gedaan over zaken als het krijgen van kinderen, carrièreperspectieven en in hoeverre de vrouw tijd besteedt aan de kinderen in combinatie met het werk.

Stereotypering van de vrouw

Deze aannames zijn stereotyperend en baseren zich soms helemaal niet op het uiteindelijke leven van de vrouw. Daarnaast hebben deze aannames in veel gevallen een negatief effect op de hoogte van de schadevergoeding, meldt het College. Aangezien dit probleem van onterechte aannames slechts bij vrouwen voorkomt en niet bij mannen die in een vergelijkbare positie terechtkomen, is hier sprake van discriminatie, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven