Zakelijk

Beloning van verzekeraar voor goed rijgedrag

Autoverzekering nieuws

Beloning van verzekeraar voor goed rijgedrag

2 minuten leestijd

Een nieuwe verzekeraar, genaamd Fairzekering, is deze maand de testfase af aan het ronden waarbij ze kastjes hebben geplaatst in auto’s die het rijgedrag van de automobilist bijhoudt. Het is de eerste verzekeraar die in Nederland op deze wijze het rijgedrag van automobilisten bijhoudt. Wanneer je goed rijgedrag vertoont krijg je een flink lagere premie.

Kastje in auto verzamelt data

De kastjes in de auto houden bij waar, wanneer en hoe veilig je rijdt. De gegevens worden vervolgens automatisch naar de database van de verzekeraar verstuurd en zij analyseren op hun beurt weer de gegevens om daarna een inschatting te maken wat het risico op schade is bij de betreffende bestuurder.

Goed rijgedrag beloont met lage premie

Wanneer je netjes rijdt kan je ongeveer 35 procent korting op je premie krijgen. Hierbij worden alle factoren meegewogen. Wanneer je bijvoorbeeld alleen vaak te hard rijdt, maar voor de rest je je keurig gedraagt hoeft dat niet te betekenen dat je geen korting op je premie krijgt. Wanneer je echter in de avonduren vaak te hard rijdt en daarbij flink op de rem moet trappen, is het een ander verhaal.

Tot nu toe is de proef zeer succesvol en er wordt dan ook verwacht dat meerdere verzekeraars deze methode zullen gaan gebruiken in de toekomst. De methode past daarbij ook goed in de huidige trend van technische ontwikkelingen, zoals met betrekking tot de smartphones of de zogenaamde ‘wearables’ waarbij er door middel van sensoren in kleding of attributen er data wordt verzameld over het gedrag van mensen.

Voordelen en nadelen

Voor verzekeraars is dit ook prettiger, aangezien ze niet meer op algemeenheden het risico hoeven vast te stellen maar de risico’s en de daarmee gepaarde de premies heel specifiek van iemand kunnen opstellen. Daarnaast zal dit systeem er ook toe leiden dat automobilisten zich veel bewuster met hun rijgedrag bezig zullen gaan houden. Het nadeel voor de consument dat zij wederom als het ware gedwongen worden om hun persoonlijke informatie te verstrekken aan de verzekeraar. Deze huidige trend wordt lang niet bevallen door mensen en wanneer je vanwege privacy redenen niet wilt dat een bedrijf allerlei gegevens over je gedrag verzameld zal je daar dus in de toekomst dus wellicht extra voor moeten betalen, door middel van een hogere premie.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven