Rijden zonder winterbanden: hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Aansprakelijkheidsverzekering nieuws

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Rijden zonder winterbanden: hoe zit het met de aansprakelijkheid?

2 minuten leestijd
In de winter krijgt u als automobilist vaak te maken met een nat en glad wegdek. Regen en sneeuw kunnen ervoor zorgen dat wegen moeilijker begaanbaar zijn. Winterbanden zijn in sommige gevallen dan ook geen overbodige luxe. Gevaarlijke situaties ontstaan sneller dan u misschien voor ogen heeft, maar zijn winterbanden ook echt noodzakelijk? En hoe zit het met de regelgeving, boetes en aansprakelijkheid?

Functionaliteit

Winterbanden en zomerbanden zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden. Winterbanden hebben een dieper profiel, speciale inkepingen (lamellen) en een zachtere rubbersamenstelling (compound). Dit zorgt voor meer comfort, grip en veiligheid. Zo profiteert u van een betere wegligging en een kortere remweg. Het gebruik van winterbanden in de zomer wordt echter afgeraden. De hogere tempraturen in de zomer zorgen ervoor dat het rubber van de winterbanden te zacht wordt, ook slijten winterbanden in de zomer erg snel.

Aansprakelijkheid binnenland

U bent in Nederland niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Wel stimuleert de overheid het gebruik van winterbanden bij bepaalde weersomstandigheden. Doordat het niet verplicht is om winterbanden onder uw auto te hebben, heeft dit ook geen nadelige gevolgen voor de aansprakelijkheid. Heeft u geen winterbanden en raakt u door weersomstandigheden toch betrokken bij een ongeval? dan heeft u recht op uw normale dekking.

Aansprakelijkheid buitenland

Gaat u dit jaar nog op wintersport? Dan is het handig om van tevoren te controleren of winterbanden verplicht zijn op uw vakantiebestemming. In het buitenland gelden soms andere regels dan in Nederland. Het is in een aantal landen strafbaar om op zomerbanden te rijden in de winter. Een ongeval met zomerbanden kan in deze landen dus gevolgen hebben voor de dekking en aansprakelijkheid. We hebben de regelgeving rondom de populairste wintersport bestemmingen voor u uitgezocht:

  • Een bestuurder wordt in Duitsland als nalatig beschouwd als deze in de winter op zomerbanden rijdt. Schade bij een ongeval wordt in dit geval niet volledig vergoed. Zelfs niet als de schuld bij de tegenpartij ligt.
  • In Oostenrijk is het tussen 1 november en 15 april verplicht om winterbanden te dragen. Schade bij een ongeval wordt in dit geval niet vergoed, ook worden er boetes uitgedeeld die kunnen oplopen tot 5000.- euro. In extreme gevallen wordt uw auto zelfs in beslag genomen.
  • Als u zonder winterbanden betrokken raakt bij een ongeval in Zwitserland, wordt u deels aansprakelijk gesteld. Desondanks zijn winterbanden in Zwitserland niet verplicht, maar is het wel verstandig om hierop te rijden.

Vaak is een autoverzekering geldig in alle landen binnen de Europese Unie, toch zitten er wel degelijk verschillen in de diverse autoverzekeringen. U kunt de verschillende autoverzekeringen vergelijken op /autoverzekering/. Op deze manier bent u altijd goed gedekt, mèt of zonder winterbanden.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven