Gevolgen van opkomst niet-gecontracteerde zorg

Zorgverzekering nieuws

Gevolgen van opkomst niet-gecontracteerde zorg

2 minuten leestijd
Zorgaanbieders sluiten steeds minder vaak contracten af met zorgverzekeraars. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij grote zorgverzekeraars. Vooral in de geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging stijgt het aantal niet-gecontracteerde zorgaanbieders. De afname vormt een risico voor de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg.

Waarom gecontracteerde zorg?

In de contracten die zorgverzekeraars sluiten met zorgaanbieders staan afspraken over de kwaliteit en prijzen van de zorg. Als er geen prijsafspraken zijn heeft de zorgverzekeraar geen invloed op de kosten die de zorgverlener in rekening brengt. De zorgaanbieder kan de prijzen dan zelf bepalen. Daarnaast zorgen de afspraken ervoor dat de zorg kwalitatief hoog is. Kortom: de contracten beschermen de klant en zorgverzekeraar tegen te hoge prijzen en daarmee blijft de zorg betaalbaar.

Voorbeeld: een zorgverzekeraar heeft met een zorgverlener in een contract afgesproken dat een bepaalde behandeling € 100,- kost. Als dit contract er niet zou zijn, kan de zorgverlener voor dezelfde behandeling € 300,- vragen. De klant en de zorgverzekeraar moeten dan meer betalen dan bij een gecontracteerde zorgaanbieder.

Wat betekent het voor u?

Door de toename van de niet-gecontracteerde zorg heeft u minder keus in verzekerde zorg. Als u zorg ontvangt bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders moet u een eigen bijdrage leveren. Deze bijdrage kan hoog uitvallen, omdat de zorgaanbieder in dit geval zelf de prijzen bepaalt. Hoe meer contracten uw zorgverzekeraar afsluit, hoe meer keus u heeft uit kwalitatief goede zorg die betaalbaar is.

Gevolgen voor de zorgverzekeraar

Als er steeds meer mensen gebruik maken van niet-gecontracteerde zorg lopen de kosten voor zorgverzekeraars hoog op. Voor de zorgverzekeraar zijn contracten met zorgverleners belangrijk door het zogenaamde hinderpaalcriterium. Dit houdt in dat de eigen bijdrage geen belemmering moet zijn om naar een niet-gecontracteerde zorgverlener te gaan. De zorgverzekeraar moet dan dus alsnog een deel (doorgaans 75%) van de kosten vergoeden. De zorgverzekeraar maakt deze kosten niet bij gecontracteerde zorg.

Kortom, de opkomst van de niet gecontracteerde zorg heeft gevolgen voor zowel de klant als verzekeraar. De verandering van de kwaliteit en de kosten van de zorg is hierbij het belangrijkste gevolg. Bent u benieuwd of u vrije zorgkeuze heeft? Maak dan gebruik van de zorgverzekeringsvergelijker van Verzekering.nl.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven