Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Geen rookmelder, maar toch verzekerd tegen brandschade

17 January 2022 - Dario Pinas

Per 1 juli wordt het hebben van een rookmelder verplicht. De ingevoerde wet bepaalt dat er per bouwlaag in je woning 1 rookmelder geplaatst moet worden. Heeft dit invloed op jouw verzekering voor inboedel? Bekijk dit artikel om meer informatie te krijgen over de nieuwe wetgeving omtrent rookmelders.

Geen rookmelder, maar toch verzekerd tegen brandschade

Het hebben van een rookmelder in je huis wordt per 1 juli 2022 verplicht. Per verdieping moet je dan 1 rookmelder hebben in zowel koop als huurwoningen. Daarnaast moet je ook een rookmelder hebben in besloten ruimtes, bijvoorbeeld een gang, die als vluchtroute dienen. Aan de rookmelders zelf zijn geen opvallende eisen gesteld. Wel moeten de rookmelders een CE keurmerk hebben en voldoen aan de NEN-14604.

Maar wat als je geen rookmelder hebt, heeft de invoering van deze rookmeldersplicht dan invloed op je inboedelverzekering? Het antwoord is vooralsnog nee. Veel verzekeraars blijven je alsnog dekking bieden bij brandschade. ‘Als iemand ondanks de verplichting geen rookmelders heeft, dan is diegene alsnog verzekerd bij ons’ volgens Erik Dokter van Univé. Ook andere grote verzekeraars waaronder: ASR, FBTO, Allianz, Centraal beheer en Ohra/Nationale-Nederlanden geven aan dat zij hun klanten zullen dekken tegen schade, wanneer zij ervoor kiezen om geen rookmelder te plaatsen in hun woning.

Hoeveel rookmelders moet ik in mijn huis plaatsen?

In iedere woning in Nederland wordt het hebben van een rookmelder verplicht. Dit was al het geval voor nieuwbouwwoningen sinds 2003. Maar hoeveel zijn er precies verplicht? Per woonverdieping van je huis ben je verplicht om 1 rookmelder te installeren. Heb je een woonverdieping, die een oppervlakte heeft boven de 80 m²? Dan ben je verplicht om 2 rookmelders te plaatsen in je woning.

Rookmelder verplicht voor brandverzekering

Is een rookmelder verplicht voor je brandverzekering? Het antwoord op je vraag is nee. De wetgeving voor rookmelders, die 1 juli 2022 ingevoerd wordt, zal voorlopig geen invloed hebben op je brandverzekering. Wat betekent dit? Het wel of niet hebben van een rookmelder zal geen effect hebben op je polis voor een brandverzekering. Er zijn echter wel uitzonderingen. Als er duidelijk genoteerd staat in je verzekeringscontract dat je een rookmelder moet hebben, dan kan het niet hebben van een rookmelder wel invloed hebben voor de vergoeding vanuit je brandverzekering.

Rookmelder verplicht huurwoning

Zijn rookmelders in huurwoningen verplicht? Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht in Nederlandse woningen. In nieuwbouwwoningen gold deze wetgeving al, maar vanaf 1 juli zal de wet voor alle woningen gelden. Rookmelders zijn dus ook verplicht in huurwoningen. Maar moet je dan zelf een rookmelder aanschaffen als je in een huurwoning woon? Als je in een huurwoning woont, dan kan WSL namens de FDG kosteloos rookmelders plaatsen in je woning.

Rookmelder verplicht 2022

Wat zijn de consequenties van rookmelder verplichting?

Op dit moment zijn er geen consequenties voor het niet plaatsen van rookmelders. Als je dus ervoor kiest om geen rookmelders te plaatsen, heeft dat geen invloed op je dekking van je inboedelverzekering. Veel verzekeraars doen hun best om mensen zoveel als mogelijk te informeren over het belang en de plaatsing van rookmelders. Uiteraard is het mogelijk dat verzekeraars op termijn wél gevolgen aan het niet hebben van rookmelders gaan verbinden.

Brandschade en nu?

Veel mensen realiseren niet hoeveel waarde zij aan spullen hebben in hun woning. Hierdoor overwegen mensen vaak om geen inboedelverzekering af te sluiten. Maar wat als je schade hebt aan je inboedel, dat bestaat uit onder andere: schilderijen, kleding, laptops, meubels en elektronica? Dan kun je onverwacht voor hoge kosten komen te staan. Dat is natuurlijk nooit fijn. Een gemiddeld huishuiden in Nederland heeft een inboedelwaarde van ongeveer € 45.000. Dat is vrij veel geld. Om jezelf te verzekeren tegen financiële risico’s van schade aan je inboedel door onder andere brand, diefstal of lekkage kies je voor een inboedelverzekering. Tegen een relatief klein maandelijks bedrag kun je de bezittingen in jouw woning goed verzekeren tegen schade. Via Verzekering.nl kun je voordelige premies vinden voor inboedelverzekeringen. Zo ben je goed verzekerd tegen een lage premie. Bekijk de goedkoopste inboedelverzekeringen op Verzekering.nl.

Direct vergelijken

Vergelijk de beste verzekeraars
© copyright