Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

De Corona vouchers zijn nog lang niet uitbetaald, wat nu?

8 April 2021 - Dario Pinas

Wanneer je een vakantie heb geboekt, maar niet door kon gaan vanwege Corona, dan kreeg je een reisvoucher aangeboden. Met deze voucher kon je een nieuwe reis boeken. Na één jaar nadat de eerste reisvouchers werden uitgedeeld, zijn ze nog lang niet allemaal uitbetaald.

Dit is de start van een ramp voor de reissector. D-reizen stapt naar de rechter en Corendon heeft aangegeven de reisvouchers niet uit te kunnen betalen. De Stichting Garantie Reisgelden (SGR) meldt dat er voor 600 miljoen euro aan ongebruikte vouchers open staat. Het probleem is dat de reisorganisaties en vakantiebemiddelaars het geld niet tot hun beschikking hebben. Ze hebben in 2020 geen inkomsten ontvangen want er viel amper te reizen. Als gevolg hiervan neemt de crisis bij de meeste reisorganisaties toe.

Voucherfonds

Vanwege een tekort aan middelen hebben veel reisorganisaties gewacht met het uitbetalen van de vouchers tot aan het einde van de vervaldatum. D-reizen was naar de rechter gestapt om een zaak aan te spannen tegen de SGR en de Nederlandse staat. Ze wilde dat er geld beschikbaar zou worden gesteld om de vouchers te kunnen uitbetalen, maar dit moest goedgekeurd worden door de Europese commissie. Het kabinet en de SGR beloofde in december een voucherbank waar 400 miljoen euro beschikbaar zou worden gesteld. Reisorganisaties zouden geld kunnen lenen om zo de consumenten uit te kunnen betalen. Er is op 30 maart bekend gemaakt dat de Europese Commissie groen licht heeft gegeven aan Nederland om de reisorganisaties te steunen met het voucherfonds. Nu de laatste formaliteiten worden afgerond kan het fonds in werking treden. Dit is voor zowel de reisorganisaties als voor de consumenten een enorme opluchting.

Reisorganisaties zijn opgelucht

De reisorganisaties zijn opgelucht dat zij, met de steun van het voucherfonds, consumenten kunnen terugbetalen. Corendon had al eerder aangegeven dat zonder de steun van het voucherfonds dit het einde zou betekenen van het bedrijf. Toch is dit niet voor alle reisorganisaties. D-reizen, een van de grootste reisorganisaties, is op 6 april faillet verklaard. Vanwege het reisverbod kwamen er te weinig inkomsten binnen voor het bedrijf. Het voucherfonds, het laatste redmiddel voor het bedrijf, zou ook te laat zijn goedgekeurd om D-reizen te kunnen redden.

Vergelijk de beste verzekeraars
© copyright