Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Einde collectiviteitskorting?

7 July 2020 - NIma

In 2021 zal de collectiviteitskorting nog blijven bestaan. Maar de kans is groot dat de laatste 5% van zorgverzekeringen met collectiviteitskorting daarna zal gaan verdwijnen. Minister Van Rijn laat deze beslissing echter over aan zijn opvolger.

Er is in de afgelopen jaren veel gekeken naar hoe er het beste invulling kan worden gegeven aan de collectiviteiten met inhoudelijke afspraken. Uit onderzoek is echter gebleken dat er bij de collectiviteiten verzekeringen, de collectiviteitskorting niet wordt terugverdiend op de Zvw-kosten. Ook was er maar bij 18% van de collectieve verzekeringen sprake van een daadwerkelijke besparing, en dan was er niet eens bekend hoe hoog deze besparing dan wel was. Bij de overige collectiviteiten wordt er alleen maar een mogelijke of een theoretische besparing gezien, maar deze besparing kan niet aannemelijk gemaakt worden voor de groep verzekerden anders was er geen enkel effect op de Zvw-kosten.

Het komt erop neer dat verzekerden zonder collectiviteit of degenen met een relatief lage collectiviteitskorting, de hoge collectiviteitskortingen van andere verzekerden betalen. De opvolger van minister Van Rijn zal met een beleidsreactie komen ten aanzien dit en hierbij het aandachtspunt van de collectiviteitskorting mee te nemen. Voor 2021 is wel besloten dat de maximale collectiviteitskorting vijf procent blijft.

Verzekeraars stellen dat het collectief inkopen van zorg een financieel voordeel oplevert die wordt doorgerekend aan de verzekerden. Maar dit voordeel wordt in de praktijk helemaal niet bereikt. Het collectieve voordeel dat verzekerden kunnen krijgen is dus eigenlijk nergens op gebaseerd. Zorgverzekeraars geven korting op een polis die van zichzelf al relatief duur is. Voor de klant is dat op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar eigenlijk is het alleen een lokkertje om klanten te winnen.

In onderzoeken wordt aangetoond dat er steeds meer verschillende polissen worden aangeboden, terwijl het totale aanbod van polissen alleen maar kleiner wordt. Dit is wel een goede ontwikkeling, want dit zorgt ervoor dat mensen steeds meer echte keuzemogelijkheden krijgen.

Wil je meer informatie over zorgverzekeringen of wil je zorgverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright