Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?
7 January 2020 - NIma

De meeste mensen die naar het ziekenhuis moeten voor een behandeling staan niet stil bij de kosten hiervan. Terwijl bij de meeste aankopen, zoals als bijvoorbeeld vakanties en auto’s, dit wel het geval is. Toch is het wel verstandig om bezig te zijn met de kosten van een ziekenhuisbehandeling, aangezien deze flink uiteen kunnen lopen. Zo kunnen gelijke behandelingen verschillen van 300 tot 1400 euro.

De reden van de verschillen in prijs

Er zijn een aantal redenen voor de verschillen in prijs per behandeling en ziekenhuis:

- Verzekeraars en ziekenhuizen onderhandelen onderling over de kosten van behandelingen. Elke verzekeraar spreekt apart een prijs af met een ziekenhuis, waardoor de kosten per verzekeraar per behandeling kunnen verschillen. Het kan zelfs voorvallen dat een verzekerde een rekening van ongeveer 500 euro hoger voor dezelfde behandeling krijgt bij het ene ziekenhuis dan bij het andere ziekenhuis.

- De prijzen van ziekenhuizen hangen af van hoeveel potentiële klanten de verzekeraar in een bepaalde regio kan leveren. Wanneer een regio druk bevolkt is kan een verzekeraar meer potentiële klanten bieden, dan een regio die laag bevolkt is. De prijzen in een druk bevolkte regio zullen dus lager zijn dan de prijzen in een laag bevolkte regio.

- Wanneer ziekenhuizen in dezelfde regio met elkaar moeten concurreren voor klanten, zijn de behandelingen ook lager. Ziekenhuizen maken zichzelf aantrekkelijker door de prijzen van bepaalde behandelingen te verlagen. Een ziekenhuis hoopt op deze manier meer klanten te trekken dan de concurrerende ziekenhuizen.

- Over de prijzen van behandelingen wordt niet elke jaar onderhandeld. Sommige behandelingen zijn voor verzekeraars niet heel erg belangrijk. Voor deze behandelingen wordt dan ook niet onderhandeld.

Nadelig

Er is dus een groot verschil in prijs als er gekeken wordt naar behandelingen en in welk ziekenhuis deze behandeling plaats vindt, maar wanneer is het nu eigenlijk nadelig?

Voor slechts een deel van de verzekerden is dit nadelig. De meeste verzekerden hebben een eigen risico van €385, maar de verzekerden met een eigen risico van €885 zullen de hoge behandelingsprijzen wel voelen.

Een aantal tips om de kosten laag te houden indien u een behandeling nodig heeft:

- Wanneer u voor een behandeling een afspraak maakt, kunt u nagaan of deze ingreep hoger of lager kost dan uw eigen risico.

- Kijk hoeveel eigen risico u al heeft verbruikt.

- Indien u de naam van de officiële behandeling heeft, kijkt u op de website van uw zorgverzekeraar of belt u uw zorgverzekeraar op om de prijzen per ziekenhuis te vergelijken.

- Vraag eventueel aan uw huisarts of de ingreep daar uitgevoerd kan worden.

Vergelijk de beste verzekeraars

Contact opnemen? Simpel!

Overige informatie

© copyright