Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?
19 December 2019 - Ashley

Aan het eind van ieder kalenderjaar heeft u de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. U kunt dan wisselen van zorgverzekeraar of bij uw huidige verzekeraar een andere zorgpolis afsluiten. Tot en met 1 februari van het volgende jaar kunt u een nieuwe verzekering afsluiten. De juiste verzekering vinden kan een klus zijn, maar door op tijd te beginnen en de verzekeringen te vergelijken kunt u het proces vergemakkelijken en kunt u bovendien veel geld besparen. Naast het besparen kunnen er ook andere redenen zijn waarom overstappen voor u wellicht interessant is. We zetten de belangrijkste voor u op een rijtje.

De 3 belangrijkste redenen om over te stappen:

 • Als een andere zorgverzekering qua dekking en voorwaarden beter aansluit bij uw wensen en behoeften.
 • Als een andere zorgverzekering voordeliger is.
 • Als u ontevreden bent over de service van uw huidige zorgverzekering.

Tussentijds overstappen

Overstappen van zorgverzekering kan in principe één keer per jaar. In een aantal situaties kunt u wel tussentijds een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Deze situaties zijn:

 • U bent achttien jaar geworden
 • U gaat in Nederland wonen na verblijf in het buitenland
 • Uw zorgverzekeraar heeft de polisvoorwaarden gewijzigd
 • U treedt uit militair dienstverband
 • Uw collectief wordt beëindigd
 • U gaat scheiden

Mocht u tussentijds willen overstappen kunt u het best bij uw huidige verzekering navragen wat de precieze voorwaarden zijn waar u aan moet voldoen.

Collectieve verzekering

Wanneer u gebruik maakt van een collectieve verzekering vanuit uw werk en binnenkort van werkgever verandert, vervalt uw recht op die collectieve verzekering. De verzekeraar zal uw verzekering dan omzetten naar een reguliere verzekering. U kunt ook geen gebruik meer maken van de korting, en betaalt dus een hogere premie. U kunt overstappen naar een andere verzekeraar of u aansluiten bij de collectieve verzekering van uw nieuwe werkgever.

De uiterste datum voor het opzeggen van uw zorgverzekering is op 31 december. De uiterste datum van het afsluiten van uw nieuwe zorgverzekering is op 31 januari. Hiervoor moet u wel eerst de oude zorgverzekering hebben stopgezet. Uw zorgverzekering gaat dan per 1 januari met terugwerkende kracht in.

Wanneer u wilt overstappen van zorgverzekering is het van belang op tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. Als u onverzekerd bent loopt u namelijk kans op een flinke boete. Ons advies is dan ook om voor eind december al een nieuwe polis af te sluiten, dit ook in verband met medische acceptatie bij aanvullende verzekeringen.

Enkele tips bij het overstappen:

 • Vergelijken is een tijdinnemende bezigheid. Elk jaar zijn vanaf 12 november alle nieuwe polisvoorwaarden bekend. Ga er dus zo snel mogelijk mee aan de slag zodat u op tijd een keuze kunt maken.
 • Soms bieden bepaalde zorgverzekeraars cadeaus of kortingen aan bij hun zorgverzekering. Bereken altijd goed of dit voor u wel voordeliger uitpakt. Over het algemeen kan gesteld worden dat u zo een cadeau uiteindelijk zelf betaalt via de premie voor de zorgverzekering.
 • Kijk goed naar de voorwaarden die gelden voor vergoeding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wachttijden voordat u voor vergoeding in aanmerking komt, of vergoedingen die alleen voor bepaalde patiënten gelden. Ga ook na of de verzekeraar contracten heeft afgesloten met bepaalde zorgverleners waar u dan aan vast komt te zitten.
 • Vergelijk verschillende zorgverzekeringen. Wat voor u de goedkoopste en beste zorgverzekering is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Het is daarom slim om de verschillende zorgverzekeringen en verzekeraars te vergelijken. Gebruik hiervoor onze vergelijkingssite: https://www.verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijk de beste verzekeraars

Contact opnemen? Simpel!

Overige informatie

© copyright