Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?
19 November 2019 - Ashley

Aan het eind van ieder kalenderjaar heeft u de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. U kunt dan wisselen van zorgverzekeraar of bij uw huidige verzekeraar een andere zorgpolis afsluiten. Tot en met 1 februari van het volgende jaar kunt u een nieuwe verzekering afsluiten. De juiste verzekering voor u vinden kan een klus zijn. Maar door op tijd te beginnen en de verzekeringen te vergelijken valt het best mee en kunt u bovendien veel geld besparen. We zetten de belangrijkste tips voor u op een rijtje.

1.Verhoog uw eigen risico.

Wanneer u verwacht dat u het komende jaar weinig zorgkosten zal hebben, kan het handig zijn om uw eigen risico te verhogen. U kunt meestal kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500. Dit komt bovenop het verplichte eigen risico van €385. Het totale eigen risico kan dus oplopen tot €885. In ruil voor het risico dat u loopt, betaalt u minder premie. Deze korting wisselt per zorgverzekeraar, maar kan een besparing opleveren van enkele tientjes per maand. Meestal krijg t u een korting op de jaarpremie ter hoogte van 50% van het bedrag waarmee u het eigen risico verhoogt. Als u toch zorg blijkt nodig te hebben betaald u eerst het verplichte en vrijwillige eigen risico zelf. Daarna wordt het volledig vergoed.

2.Online verzekeren.

Veel verzekeraars bieden een online zorgverzekering aan. Vaak is dit makkelijk en snel in gebruik, wat voor studenten natuurlijk ideaal is. U regelt dan alles via een app of online. Hiervoor kunt u ook uw mobiele telefoon gebruiken. Zeker handig want die heeft u (bijna) altijd bij de hand. De premie is ook een stuk lager, doordat u alles zelf online regelt.

  • Niet aanvullend verzekeren.
  • Studentenverzekering.
  • Uw partner meeverzekeren.

Een aanvullende verzekering is bedoeld voor de vergoeding van zaken die niet zijn opgenomen in uw basisverzekering. Denk hierbij aan brillen/ lenzen, zorghotel, tandarts, alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie etc. U kiest natuurlijk alleen zaken die voor u van toepassing zijn om aanvullend te verzekeren. Vaak is dit wel een relatief dure aanvulling, dus is het hierbij van belang dat u weet hoeveel kosten u gaat maken en/ of het voor u toegevoegde waarde heeft om deze verzekering af te sluiten. Wanneer u namelijk meer betaalt dan u er daadwerkelijk uithaalt, is een aanvullende verzekering voor u waarschijnlijk overbodig.

4.Collectiviteitskorting.

Een collectieve verzekering is een verzekering die u samen met een grote groep mensen afsluit. Dit kan bijvoorbeeld een verzekering zijn speciaal voor werknemers van een bepaald bedrijf of leden van een sportclub. Ook veel patiëntenverenigingen van chronisch zieken hebben met verzekeraars collectieve zorgpolissen afgesloten.

Door middel van een collectieve zorgverzekering krijgt u vaak korting op de premie, dit is de zogeheten collectiviteitskorting. In sommige gevallen kan een collectieve verzekering dan ook erg voordelig zijn. Veel mensen die de mogelijkheid hebben om zich collectief te verzekeren, maken hier vaak gebruik van. Ook is er de mogelijkheid voor collectieve basisverzekeringen maar ook collectieve aanvullende verzekeringen.

Meestal is het voordeliger om een collectieve verzekering af te sluiten, doordat er sprake is van een lagere premie. Toch wil dit niet direct zeggen dat u altijd goedkoper uit bent met een collectieve verzekering dan bij een standaard/ individuele zorgverzekering. Sommige (kleinere) verzekeraars bieden namelijk een scherper tarief bij een basispakket dan een groot bedrijf bij zijn collectieve verzekering. Het is van belang dat u goed kijkt naar uw eigen zorgbehoefte en daarbij de beste verzekeringsopties kiest.

Bent u nog student? Dan kunt u overwegen om voor een studentenverzekering te kiezen. Er zijn namelijk een tal van zorgverzekeraars die een scherpe premie voor studenten bieden. Dit zijn meestal internetverzekeringen, waarbij u al uw zorgzaken online regelt. Sommige verzekeraars bieden een speciale studentenkorting zorgverzekeringen aanbieden met (collectieve) kortingen en andere voordelen.

U kunt ervoor kiezen om samen met uw partner één polis af te sluiten. Dit betekent dat u met uw partner samen op een polis staat en beiden dezelfde basisverzekering heeft. De aanvullende verzekeringen kunt u per persoon aanpassen, afhankelijk van jullie persoonlijke wensen. Ook de hoogte van het eigen risico kunt u per persoon wijzigen. Het is niet in alle gevallen de beste keuze om een gezamenlijke zorgverzekering af te sluiten. Het is belangrijk om eerst te bepalen in hoeverre u allebei gebruikt denkt te maken van de gekozen dekking.

7.Uw kind meeverzekeren.

Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders. Hiervoor geldt wel dat uw kind(eren) exact dezelfde dekking heeft als uzelf. Het is dus van belang dat u goed nagaat of uw zorgbehoefte gelijk is aan de zorgbehoefte van uw kind(eren). Misschien heeft uzelf voldoende aan een basisdekking maar wilt u voor uw kind(eren) andere zaken meeverzekeren zoals bijvoorbeeld orthodontie. Kies daarom voor de meest uitgebreide dekking voor uw kind(eren), of laat u hiervoor aanvullend verzekeren.

8.Zorgpremie vooruitbetalen.

U kunt ook op uw zorgverzekering besparen door uw premie voor uit te betalen. Dit kan een korting bieden tot wel 3% per jaar. Het scheelt de verzekeraar namelijk administratiekosten doordat er maar één keer een betaling wordt gedaan. Op een basispremie van bijvoorbeeld €1400,- per jaar kan dit zeker een paar tientjes besparen.

9. Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage voor de kosten die u maakt voor uw zorgverzekering. De hoogte van deze bijdrage hangt af van uw inkomen. Het doel van hiervan is om de premiekosten van uw zorgverzekering betaalbaar te houden, voornamelijk voor mensen met een laag inkomen. Of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag kunt en wat de hoogte hiervan is, hangt af van uw jaarinkomen. De voorwaarden hiervoor verschillen elk jaar. In principe heeft iedereen recht op zorgtoeslag, echter hangt de hoogte af van uw persoonlijke omstandigheden.

10. Vergelijken

Voor u is het sowieso verstandig om na te gaan wat voor verzekering u heeft en of dit wel de verzekering is die u wenst te hebben. Vergelijk daarom de verschillende zorgverzekeringen. Wat voor u de goedkoopste en beste zorgverzekering is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Het is daarom slim om de verschillende zorgverzekeringen en verzekeraars te vergelijken. Let hierbij goed op de voorwaarden en dekking. U kunt hiervoor gebruik maken van onze vergelijker: https://www.verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl


Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright