Op de hoogte
blijven?
9 October 2019 - Ashley

Het is inmiddels oktober en zoals elk jaar staat deze maand weer in het teken van Stoptober. Stoptober is een initiatief van verschillende organisaties om stoppen met roken meer onder de aandacht te brengen. De campagne werd in 2012 in het Verenigd Koninkrijk gelanceerd en was daar in het eerste jaar al een groot succes. Dit jaar wordt de campagne voor de zesde keer in Nederland georganiseerd.

Het is altijd moeilijk om ergens mee te stoppen, maar wanneer u het niet alleen hoeft te doen is het vaak net iets prettiger. Niet alleen is stoppen met roken natuurlijk goed voor uw gezondheid, maar het zorgt er ook voor dat de premie van uw overlijdensrisico omlaag kan.

Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de mensen die meededen aan S toptober, drie maanden later nog steeds zijn gestopt. Dit percentage is vijf keer zo hoog als een 'gewone' stoppoging. Ook is er ieder jaar een speciaal huis waar rokers zich vrijwillig een week laten opsluiten: het Stoptoberhuis. Samen met 50 andere kandidaten gaan ze de strijd aan tegen hun rookverslaving.

Positief effect voor uw levensverwachting

Wanneer u voor uw 35ste stopt met roken leeft u net zolang als mensen die helemaal niet roken. Dat blijkt uit een onderzoek van CBS in 2017. Wanneer u voor uw 50ste stopt, halveert het risico om eerder te overlijden. Ook kwam er naar voren dat zeker één op de vier rokers overlijdt voor zijn of haar 65ste. Dit is natuurlijk veel te jong en het is ook van belang dat men daar zich meer van bewust wordt.

Minder premie overlijdensrisicoverzekering

De prijs van een pakje sigaretten is in de afgelopen jaren flink gestegen. Inmiddels betaalt u al snel rond de zeven euro. Wanneer u stopt met roken scheelt dit u dus zeker veel geld. Niet alleen bespaart u op de sigaretten zelf maar ook de premie van uw overlijdensrisicoverzekering kan omlaag. Rokers betalen namelijk een speciale rokerspremie, die aanzienlijk hoger ligt dan de normale premies. Op jaarbasis betaalt een roker gemiddeld 355 euro meer dan een niet-roker. Wanneer u stopt met roken kunt u dit twee jaar na de stopdatum doorgeven aan uw verzekeraar. Die verlaagt vervolgens uw premie naar het niet-rokerstarief. Zo kunt u flink besparen terwijl u werkt aan uw gezondheid!

Stoppen met roken vanaf 2020 goedkoper

Is het niet gelukt om mee te doen aan stoptober? Of heeft u juist goede voornemens om vanaf volgend jaar te stoppen? Dan is het goed om te weten dat u vanaf 1 januari 2020 geen eigen risico meer betaalt voor een begeleidingstraject. De kosten hiervan worden dan volledig vergoed door de basisverzekering. Dat staat in het nationaal preventieakkoord. Ook zijn er nog verschillende therapieën of trainingen die door sommige aanvullende verzekeringen vergoed worden.

Vanuit de zorgverzekering hebben verzekerden één keer per jaar recht op begeleiding bij het stoppen met roken via het stoppen-met-rokenprogramma. Hiervoor kunt u terecht bij uw huisarts.

De vergoeding geldt alleen voor bewezen methoden en middelen, zoals:

  • Persoonlijke coaching
  • Groepstrainingen
  • Voorgeschreven medicijnen
  • Voorgeschreven nicotinevervangende middelen

Wilt u weten welke verzekeringen het best bij u past en waar u het best terecht kunt wanneer u wilt stoppen met roken? Neem dan een kijkje op onze vergelijkingssite: verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijk de beste verzekeraars

Overige informatie

verberg
 v.a. 79,95 p/m

Overstappen van zorgverzekering
voor 2020?

Vind via verzekering.nl de zorgverzekering die het best bij jou past!

© copyright