Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Wie is er aansprakelijk voor een ongeluk met een zelfrijdende auto?

18 January 2017 - Jeremy

De vraag wie er aansprakelijk is bij een ongeluk met een zelfrijdende auto, is voor verzekeraars nog een lastige kwestie. Er moet een alternatief gevonden worden op de huidige aansprakelijkheidsregeling. Verzekeraars vinden het moeilijk om een oplossing te vinden.

De zelfrijdende auto's zijn steeds minder een idee voor de toekomst. Er worden geregeld nieuwe technieken uitgevonden om de fantasieën over de zelfrijdende auto realiteit te maken. Gepaard met deze ontwikkeling moeten er ook enkele regelingen worden aangepast. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de regeling voor aansprakelijkheid bij verzekeraars. Momenteel werkt het zo: zodra jij in een kettingbotsing terecht komt, kan jij je schade verhalen op de verzekeraar van de automobilist voor je. Als de auto geen bestuurder meer heeft doordat deze geheel geautomatiseerd is, is het moeilijk om de schuld op iemand te leggen.

Verzekeraars hebben nog geen antwoord gevonden op de vraag wie er dan wel aansprakelijk is in deze situatie. De enige oplossing die tot nu toe is opgedoken is de directe verzekering. Bij deze autoverzekering is er geen sprake van schade verhalen op iemand anders. Als jij schade maakt, ongeacht of dit je eigen schuld was of niet, zal jouw eigen verzekeraar moeten opdraaien voor de kosten. Dit is natuurlijk geen ideale oplossing. Bij deze verzekering zal men misschien juist minder voorzichtig zijn in het verkeer, aangezien er geen financiële consequenties meer zullen zijn voor de schuldige.

Automerken komen zelf ook met een voorstel. Omdat verschillende merken de veiligheid van de auto graag volledig willen vaststellen, stellen ze voor om zelf de schade te betalen als deze ontstaan door de zelfrijdende auto. Dit zou mensen misschien over de streep trekken als ze de veiligheid van de auto nog niet geheel vertrouwen. Er is geen duidelijkheid over hoe deze kwestie uiteindelijk geregeld zal gaan worden. Daar moet nog goed over nagedacht worden.

 

Gerelateerde artikelen

Vergelijk de beste verzekeraars

Contact opnemen? Simpel!

Overige informatie

© copyright