Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?
4 May 2016 - Jeremy

Veel mensen die voor het eerst een auto aanschaffen hebben geen idee welke dekking zij nou moeten nemen voor hun auto. WA verzekering, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Wat betekenen deze dingen nou precies en welke is voor jou de beste optie?

De WA + volledig casco dekt alle ongevallen zelfs wanneer er geen tegenpartij in het spel is. Dit wil zeggen wanneer je als bestuurder tegen een paal aanrijdt of je auto wordt vernield alles vergoed wordt, er moet alleen eigen risico worden betaald. WA + beperkt casco verzekering dekt dit niet. Bij een WA + beperkt casco verzekering is het van belang dat er een tegenpartij is, om de eigen schade vergoed te krijgen. Soms krijg je schade aan je eigen auto vergoed. Bijvoorbeeld bij diefstal, ruitschade en schade door brand. De WA verzekering dekt daarentegen alleen schade van andere.

Wanneer wordt schade niet vergoed? *Wanneer je rijdt zonder geldig rijbewijs. *Wanneer er schade ontstaat door het rijden onder invloed van alcohol of drugs. *Wanneer een bestuurder zonder toestemming in jouw auto rijdt. *Wanneer de schade opzettelijk veroorzaakt is. *Wanneer de auto ''verhuurd'' was aan iemand anders. *Wanneer passagiers tegen betaling worden vervoerd (geldt niet voor carpoolen).

Bouwjaar en dagwaarde De meeste verzekeraars geven je de mogelijkheid om via de website te kijken welke dekking nou het beste bij jouw auto past. Over het algemeen wordt de dekking voor je auto bepaald aan de hand van het bouwjaar en de dagwaarde. Stel je voor, je hebt een Renault Clio uit het jaar 2000 met een nieuwwaarde van €12.500 en een dagwaarde van € 2.500. Wanneer je deze auto WA + volledig casco laat verzekeren wordt de premie berekend op basis van de €12.500, maar krijg je nooit meer uitgekeerd dan € 2500. Het lijkt dus niet logisch om de auto WA + volledig casco te laten verzekeren.

Premie belangrijkste aspect voor juiste dekking Het lijkt misschien niet verstandig om een auto uit het jaar 2000, met een dagwaarde van € 2500 WA + volledig casco te laten verzekeren maar in sommige gevallen kan dit nog wel eens anders uitvallen. Wanneer je heel lang voor je eerste auto hebt gespaard en je hebt eindelijk de auto kunnen kopen die je zo graag wilde, dan wil je natuurlijk wel dat je auto goed verzekerd is. De meeste verzekeraars geven aan dat het voor een auto uit het jaar 2000 het meest verstandig is om alleen WA te verzekeren. Echter ben je heel erg trots op je eerste auto ,waar je zo hard voor gewerkt hebt en het liefst de aankomende 2, 3 jaar nog wel in wil rijden. Je wil dus dat je auto goed verzekerd is. Het verschil tussen de WA verzekering en de WA + volledig casco verzekering is groot namelijk, € 349.56(€ 98.20-€ 69.07*12)meer per jaar. Echter kan jij er wel voor zorgen dat jouw auto in ieder geval veilig is voor elk ongeval en voorkom je een schadepost van € 2500. Het verschil tussen de WA + beperkt casco en de WA verzekering is veel kleiner. Voor € 98.64(€ 77.29- € 69.07*12)meer per jaar kan jij ervoor zorgen dat je in 60% van alle ongevallen verzekerd bent voor de opgelopen schade. Zo kan je dus door goed premies te vergelijken, kijken welke verzekering het beste bij jouw voorkeur past en voorkom je wellicht een hoge schadepost. Het gaat dus niet om de auto maar om jouw persoonlijke voorkeur. Kies de dekking die bij jou past.

Het is in dit geval dus verstandiger om te kiezen voor de iets duurdere WA + beperkt casco. Een oude auto zal sneller total loss worden verklaard waardoor de kans aannemelijker is dat er na een schadeafhandeling een nieuwe auto moet worden aangeschaft. Om ervoor te zorgen dat je geld terug kan krijgen tijdens een schadeafhandeling is het belangrijk om een goede dekking te kiezen, een dekking die de meeste ongevallen dekt. Het is dus zelfs voor jongeren vaak verstandig om voor de iets duurdere oplossing te gaan, waardoor een eventuele hoge schadepost voorkomen kan worden.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk de beste verzekeraars

Contact opnemen? Simpel!

Overige informatie

© copyright