Inbrekers komen graag via achterdeur

Inboedelverzekering nieuws

Inbrekers komen graag via achterdeur

2 minuten leestijd

Inbrekers in ons land komen en gaan graag via de achterdeur. En laat deze deur nou net veel minder goed beveiligd zijn dan de voordeur. Dit blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken waaraan 572 Nederlandse huishoudens meededen. Daarbij is het met de beveiliging van huurwoningen nog slechter gesteld dan bij koopwoningen. Met behulp van simpel gereedschap slagen inbrekers erin om in een ogenblik het slot te forceren.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan

Uit eerder onderzoek bleek al dat inbrekers vaker hun slag slaan in wijken met veel huurwoningen. Dat is logisch volgens Coen Staal, de voorzitter van de stiching. ”Deze woningen hebben vaker slecht hang- en sluitwerk. Tweederde van alle huurwoningen in Nederland is eigendom van de in totaal 480 woningcorporaties. Voor ons was dit een reden om aan huurders, die via een woningcorporatie huren, te vragen of zij van mening zijn dat hun woningcorporatie voldoende doet aan inbraakpreventie. Twee op de vijf huurders vindt dat er op dit gebied voldoende gebeurt.” Dit betekent dat de meerderheid vindt dat de verhurende organisatie meer actie zou moeten ondernemen.

Samen sta je sterker

Een aantal woningcorporaties onderneemt al actie om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Zo zijn Lekstede Wonen en Patrimonium Woonservice volgens de heer Staal mooie voorbeelden. De eerst genoemde organisatie verkrijgt ‘inside information’ van een oud-inbreker en organiseert nuttige bijeenkomsten voor bewoners. Daarnaast worden via WAAKS hondenbezitters ingezet om verdachte situaties te observeren. Bij de andere woningcorporatie is een projectteam Woninginbraken opgericht die eens in de zes weken samen komt om met politie en gemeenten de inbraken onder te loep te nemen. Waar wordt er ingebroken? Hoe wordt er ingebroken en welke maatregelen kunnen er genomen worden om een volgende poging te voorkomen?

De heer Staal is van mening dat de bovenstaande voorbeelden een inspiratiebron voor andere corporaties kunnen zijn.

Collectieve vervanging sloten huurwoningen

Het collectief vervangen van hang- en sluitwerk van huurwoningen die behoren tot woningcorporaties. Dat vindt 37 procent van de respondenten een heel goed idee. Sommigen hebben daarbij zelfs aangegeven daar wel een kleine huurverhoging voor over te hebben. Daarnaast werd de vraag gesteld of huurders het ermee eens zijn dat de overheid corporaties verplicht stelt om maatregelen tegen inbraak te treffen bij de renovatie van sociale huurwoningen. Daar is bijna iedereen (83%) het mee eens.

Bron: Stichting NIPW

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven