Zakelijk

Hoe bepaal je de waarde van je inboedel?

Veelgestelde vragen inboedelverzekering


Wanneer je een inboedelverzekering afsluit, vraagt de verzekeraar meestal om een schatting van de waarde van je inboedel. Dit kan echter vaak lastig zijn om zelf te bepalen. Daarom dien je bij het aanvragen van de verzekering een reeks vragen te beantwoorden waarmee de verzekeraar de waarde kan inschatten. Maar hoe kun je eigenlijk zelf een goed idee krijgen van de waarde van je persoonlijke bezittingen?

Methode om de waarde van je inboedel te bepalen

De meest gebruikelijke manier om de waarde van je inboedel te bepalen, is door gebruik te maken van een inboedelwaardemeter. Door middel van de inboedelwaardemeter kunnen verzekeraars een goede inschatting maken hoeveel je inboedel waard is, zonder dat ze weten wat je precies voor alle spullen hebt betaald. Dit scheelt een hoop tijd en komt goed van pas als je niet alle aankoopbonnetjes meer hebt.

Hoe werkt de inboedelwaardemeter?

De inboedelwaardemeter is ontstaan uit een jaarlijks uitgevoerd onderzoek naar de inboedels van huishoudens in Nederland. Uit dit onderzoek blijkt dat voor het bepalen van de inboedelwaarde maar een paar gegevens nodig zijn. De inboedelwaardemeter vraagt naar de volgende punten:

  • Je leeftijd: Over het algemeen is het zo dat hoe ouder je bent, hoe meer waardevolle spullen je hebt.
  • Je inkomen: Als je een hoger inkomen hebt, zijn er meestal meer (dure) spullen in je huis.
  • Je gezinssamenstelling: Als je een gezin met partner en kinderen hebt, zijn er meer spullen in je huis dan wanneer je alleen woont.
  • Je woning: In een groter huis passen nou eenmaal meer spullen dan in een kleiner huis, en zal de inboedelwaarde dus ook hoger zijn.

Natuurlijk is niet elke situatie hetzelfde. Als je dure sieraden of een bijzondere collectie van audioapparatuur hebt, moet je de waarde van deze spullen wel invullen. Door dit in te vullen, weet je zeker dat je goed verzekerd bent. Als je dit niet aangeeft, ben je namelijk onderverzekerd en krijg je deze niet vergoed als er iets met je spullen gebeurt.

Inboedel bij erfenis

Als je inboedel erft, hoef je dit over het algemeen niet op te geven bij de erfenisbelasting of is deze belasting nihil. Dit komt doordat de inboedel van overledene meestal niet erg waardevol is. De televisie van 7 jaar oud heeft meer emotionele waarde dan marktwaarde. Je kunt het wel laten taxeren en dit laten zien om aan te tonen dat de inboedel bijna niks waard is, zodat je erfenisbelasting niet omhoog gaat. Let op: kunst, antiek of dure sieraden moet je als erfgenamen wel opgeven bij de erfenisbelasting.

Op verzekering.nl kun je eenvoudig diverse inboedelverzekeringen met elkaar vergelijken. Er is een groot aanbod aan verzekeraars om zo een inboedelverzekering te vinden die het beste op jouw behoeften aansluit. Er wordt hierbij rekening gehouden met jouw wensen en persoonlijke situatie.

Vergelijk inboedelverzekering

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven