Wat is een inboedelwaardemeter precies?

Veelgestelde vragen inboedelverzekering


Inboedelwaardemeter 2020

Een inboedelwaardemeter is een indicatie van de waarde van je inboedel. Er wordt een zo compleet mogelijk dossier opgesteld, zodat je niet wordt onderverzekerd. De inboedelwaardemeter houdt rekening met verschillende factoren: samenstelling van het huishouden, leeftijd en inkomsten van de kostwinnaar, totaaloppervlakte van de woning en bijtellingen op het gebied van computer- en audiovisuele apparatuur.

Je dient de inboedelwaardemeter een keer in de vijf jaar te updaten. Hierdoor blijven je gegevens actueel en ben je dus nooit onderverzekerd.

Garantie tegen onderverzekering

De verzekeraar heeft de waarde van de inboedel door de opgave bij het aangaan van de verzekering. Wanneer de waarde lager ligt dan de nieuwwaarde bij schade ben je onderverzekerd. Het gevolg hiervan is dat er maar een deel van de schade vergoed wordt. Onderverzekering kan je voorkomen door een garantie af te sluiten.

Hoe werkt de inboedelwaardemeter

De inboedelwaardemeter houdt rekening met verschillende factoren zoals: de samenstelling van het huishouden, netto maandinkomen, de leeftijd van de kostwinner en de oppervlakte van de woning. Hier worden punten aan toegekend en het aantal punten wordt vermenigvuldigd met een bedrag waar de geschatte waarde van de inboedel uitkomt.

Extra punten worden toegekend bij een aantal andere soorten bezittingen:

  • Audiovisuele en computerapparatuur (boven de €12.000)
  • Lijfsieraden (boven de €6.000)
  • Meer dan €15.000 waarde aan bijzondere bezittingen

Onder bijzondere bezittingen vallen: Kunstobjecten, antiek, verzamelingscolletje en muziekinstrumenten

  • Een huurdersbelang groter dan €6.000

Onder huurdersbelang verstaan we verbeteringen of veranderingen aan de woning zoals: een nieuwe keuken, badkamer, vloeren, schuurtjes.

Kan iedereen de inboedelwaardemeter gebruiken?

De inboedelwaardemeter kan niet door iedereen worden gebruikt. Wanneer het netto maandinkomen hoger is dan €4.850 of wanneer het woonoppervlak groter is dan 300 m2 kan de inboedelwaardemeter niet worden gebruikt.

Wat is het verschil tussen een inboedelwaardemeter en een inboedelinventarislijst?

Het verschil tussen een inboedelwaardemeter en een inboedelinventarislijst is dat de inboedelwaardemeter een schatting van de inboedel geeft en de inboedelinventarislijst een letterlijke waarde.

Doordat de inboedelinventarislijst alle waarde na gaat kan het voorkomen dat er een grotere kans bestaat dat er een deel van de inventaris is wat vergeten wordt. Om dit te voorkomen is de inboedelwaardemeter er. Het scheelt tijd en werk en met een garantie tegen onderverzekering is dit een goed alternatief voor de inboedelinventarislijst. Zorg dus dat de inboedelwaardemeter actueel is (eens in de 5 jaar) om zo onderverzekering te voorkomen.

Op zoek naar de juiste inboedelverzekering voor jou? Gebruik kan onze vergelijker voor inboedelverzekeringen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven