Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering

In Nederland kun je kiezen tussen verschillende soorten zorgverzekeringen, namelijk: een basiszorgverzekering, een zorgverzekering met aanvullende dekkingen én een collectieve zorgverzekering. Zo een collectieve zorgverzekering verloopt via jouw werkgever, een sportclub óf een patiëntenvereniging en kan jou veel geld besparen. Weten of je recht hebt op deze verzekering én wat een collectieve zorgverzekering precies inhoudt? Verzekering.nl vertelt je alles wat je weten moet.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering speciaal voor groepen en kan dan ook niet zomaar vergeleken worden met een basiszorg- of aanvullende zorgverzekering. Om gebruik te mogen maken van deze zorgverzekering moet je lid zijn van een bepaalde organisatie of vereniging. De leden van deze groep moeten bepaalde overeenkomsten hebben zoals hetzelfde soort werk. Je kunt hierbij denken aan ziekenhuispersoneel of politieagenten. Wanneer je onderdeel uitmaakt van een collectief, kun je gezamenlijk profiteren van collectieve korting op een zorgverzekering. Nagaan of je recht hebt op zo een collectieve zorgverzekering, kan je veel geld schelen.

Collectieve zorgverzekering gemeente

Naast het afsluiten van een collectieve zorgverzekering via jouw werkgever of een eventuele sportclub/vereniging, kun je ook kiezen voor een collectieve zorgverzekering via jouw gemeente. Om gebruik te mogen maken van deze zogeheten gemeentepolis moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Een collectieve zorgverzekering via jouw gemeente kun jij enkel afsluiten wanneer:
  • Je een zeer laag inkomen hebt.
  • Je chronisch ziek bent.
  • Je een lichamelijke beperking hebt.
Indien je voldoet aan één of meerdere van bovenstaande punten, kun je profiteren van een collectieve korting op jouw zorgverzekering. Ook betaalt de gemeente voor een deel mee aan jouw premie, hoef je vrijwel nooit eigen risico te bepalen én krijg je een hogere vergoeding. Erg handig dus, zo een collectieve zorgverzekering via jouw gemeente.

Collectieve korting zorgverzekering

Hoewel je door het afsluiten van een collectieve zorgverzekering veel geld kunt besparen, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Vanaf 2020 is de totale korting die jij mag krijgen op jouw basisverzekering namelijk slechts vijf procent. Deze korting weegt vaak niet op tegen de lage prijzen van een individuele basiszorgverzekering. Het vergelijken van een collectieve zorgverzekering voor 2022 met gewone basiszorgverzekeringen wordt om die reden sterk aangeraden. Zo weet je zeker dat jij nooit te veel betaalt. Het vergelijken van zorgverzekeringen is binnen minder dan vijf minuten geregeld met behulp van een vergelijkingsmachine voor zorgverzekeringen.

Collectieve zorgverzekering 2022

Of je door het afsluiten van een collectieve zorgverzekering voor 2022 veel geld kunt besparen, hangt af van de premies die verzekeraars rekenen en de toegestane collectieve korting. Hoeveel deze premies en korting bedragen, wordt aan het einde van het jaar bekendgemaakt. Vaak deelt de overheid pas rond half november wat er onder de basiszorg valt en pas dan kunnen verzekeraars bepalen hoeveel hun verzekeringen maandelijks zullen kosten. Een collectieve zorgverzekering vergelijken heeft voor die tijd niet veel nut. Verzekering.nl raad je dan ook aan om rond december te starten met het vergelijken van verschillende zorgverzekeraars. Zo heb je een kloppend beeld van de maandelijkse kosten van zowel een collectieve zorgverzekering als een reguliere verzekering. Ook de hoogte van de collectieve korting van de zorgverzekering wordt elk jaar pas rond half november met heel Nederland gedeeld.

Een zorgverzekering afsluiten voor 2022

Wanneer de inhoud en kosten van een (collectieve) zorgverzekering bekendgemaakt zijn, is het tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het vergelijken van verzekeraars kan je veel tijd en energie kosten. Gelukkig heeft Verzekering.nl daar wat op verzonnen. Door het invullen van een online vergelijkingsmachine voor zorgverzekeringen vind jij namelijk binnen enkele minuten de beste verzekeraar voor jou. Het enige wat jij hoeft te doen, is jouw persoonlijke gegevens invullen; de machine doet de rest. Wellicht is een collectieve zorgverzekering voor 2022 wel dé verzekering voor jou! Collectieve zorgverzekeringen vergelijken
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven