Wat houdt cataloguswaarde in?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Cataloguswaarde auto opzoeken

De cataloguswaarde is een van te voren vastgestelde prijs voor een nieuwe auto. Dit is wat je betaalt als je een nieuwe auto koopt. Deze prijs hangt af van het merk en type auto. Wanneer je de prijs van je auto niet meer weet kan je die vaak via internet of via de autodealer achterhalen.

Wat is cataloguswaarde?

De cataloguswaarde is de prijs die je betaalt voor de nieuwe auto inclusief btw, bpm en accessoires. Op het moment dat kenteken deel 1 wordt afgegeven heeft je auto de cataloguswaarde. Deze waarde wordt over het algemeen door de verzekeraar gebruikt om de hoogte van de premie vast te stellen. De cataloguswaarde wordt ook wel de catalogusprijs genoemd.

Cataloguswaarde van mijn auto opzoeken en berekenen

Er zijn veel verschillende websites, zoals kentekencheck.nu, om de cataloguswaarde en allerlei andere informatie van jouw auto te berekenen. Hierbij vul je je kenteken in en de tool rekent dan uit wat de cataloguswaarde is. Je krijgt naast de cataloguswaarde ook de APK-vervaldatum te zien.

Cataloguswaarde bij leaseauto’s

De bijtelling die je betaalt over je leaseauto wordt door de Belastingdienst berekend aan de hand van de cataloguswaarde. De bijtelling hangt af van de auto, vaak zal deze tussen de 4% en 25% van de cataloguswaarde zitten. Hoe zuiniger de auto, hoe lager de bijtelling.

Mijn auto is total loss

Wanneer je betrokken bent bij een zwaar ongeval en je auto niet meer total loss is gereden is het fijn als je een nieuwe vergelijkbare auto kunt kopen. Vaak krijg je de nieuwwaarde uitgekeerd in plaats van de dagwaarde. Dit omdat de dagwaarde vaak lager zal uitvallen dan verwacht. Bekijk wel de polisvoorwaarden om te weten wat er vergoed wordt volgens de nieuwwaarderegeling van je verzekeraar en of jouw auto onder de nieuwwaarderegeling valt. Bij tweedehandsauto´s geldt

Cataloguswaarde en premie

De verzekeraar bepaalt de premie aan de hand van de cataloguswaarde van de auto. Bij schade is de verzekeraar namelijk meer kwijt aan een dure auto dan bij een goedkopere auto. Een hogere catalogusprijs betekent niet altijd dat je een hogere premie moet betalen.

Wat is het verschil tussen cataloguswaarde en dagwaarde?

Wat jouw auto op dit moment waard is, is de dagwaarde. De cataloguswaarde is dus de nieuwprijs van de auto. De catalogusprijs ligt verschilt veel met de dagwaarde. Dit komt onder andere door afschrijvingen.

Heb je nog andere vragen?

Heb je nog meer vragen over autoverzekeringen? Je kan veel informatie vinden bij onze veelgestelde vragen over niet alleen autoverzekeringen, maar ook allerlei andere verzekeringsproducten. Daarnaast kan je op Verzekering simpel en snel verzekeringen vergelijken met elkaar. De handige filters geven je de mogelijkheid alleen verzekeringen te vergelijken die echt van toepassing zijn op jouw situatie.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven