Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Wat houdt cataloguswaarde in?

Antwoord

De cataloguswaarde is een van te voren vastgestelde prijs voor een nieuwe auto. Dit is wat je betaalt als je een nieuwe auto koopt. Deze prijs hangt af van het merk en type auto. Wanneer je de prijs van je auto niet meer weet kan je die vaak via internet of via de autodealer achterhalen.

De cataloguswaarde is de prijs die je betaalt voor de nieuwe auto inclusief btw, bpm en accessoires. Op het moment dat kenteken deel 1 wordt afgegeven heeft je auto de cataloguswaarde. Deze waarde wordt over het algemeen door de verzekeraar gebruikt om de hoogte van de premie vast te stellen.

Cataloguswaarde bij leaseauto's

De bijtelling die je betaalt over je leaseauto wordt door de Belastingdienst berekend aan de hand van de cataloguswaarde. De bijtelling hangt af van de auto, vaak zal deze tussen de 4% en 25% van de cataloguswaarde zitten. Hoe zuiniger de auto, hoe lager de bijtelling.

Mijn auto is total loss

Wanneer je betrokken raakt bij een zwaar ongeval en je de nieuwe auto niet meer kan repareren krijg je vaak de nieuwwaarde uitgekeerd in plaats van de dagwaarde. Dit omdat de dagwaarde vaak lager zal uitvallen dan verwacht. Met de nieuwwaarderegeling is het mogelijk om weer een nieuwe vergelijkbare auto te kopen wanneer jouw auto total loss is. Bij tweedehandsauto’s geldt de aanschafwaarderegeling. Je krijgt dan niet de nieuwwaarde maar de aankoopwaarde van de auto als je deze binnen de maximale geldigheid total loss rijdt.

Cataloguswaarde en premie

De verzekeraar bepaalt de premie aan de hand van de cataloguswaarde van de auto. Bij schade is de verzekeraar namelijk meer kwijt aan een dure auto dan bij een goedkopere auto. Een hogere catalogusprijs betekent niet altijd dat je een hogere premie moet betalen.

Heb je nog andere vragen?

Heb je nog meer vragen over autoverzekeringen? Je kan veel informatie vinden bij onze veelgestelde vragen over niet alleen autoverzekeringen, maar ook allerlei andere verzekeringsproducten. Daarnaast kan je op Verzekering simpel en snel verzekeringen vergelijken met elkaar. De handige filters geven je de mogelijkheid alleen verzekeringen te vergelijken die echt van toepassing zijn op jouw situatie.

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright