Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Kleine schade auto claimen of zelf betalen?

Antwoord

Het is niet altijd even slim om elke schade aan je auto te claimen bij je verzekeraar. Door schade te claimen zal je namelijk een aantal trede zakken en de premie zal hierdoor gaan stijgen. Daardoor kan het soms uiteindelijk voordeliger zijn om bepaalde kleine schades zelf te betalen.

Claim indienen of niet?

Het maakt niet uit voor welk bedrag je schade claimt, want de premie van je autoverzekering zal in alle gevallen even hard stijgen, zelfs als je niet voor de volledige kosten zou te hoeven opdragen. Het is wel zo dat het bij elke verzekeraar verschilt wanneer er sprake is van een omslagpunt, daarom is het ook moeilijk om van tevoren te zeggen of het verstandig is om een claim in te dienen.

Betaal schade onder de € 750,- zelf

Meestal is het verstandig om schadebedragen van onder de €750,- zelf te betalen. Tenzij de schade natuurlijk niet jouw schuld is en dus door de verzekering van de ander wordt gedekt. Of wanneer je al meer dan 15 schadevrije jaren hebt en een terugval dus geen invloed zal hebben op je no-claim.

No-claimbeschermer

Bij sommige verzekeraars kan je je ook aanvullend verzekeren met bijvoorbeeld een no-claimbeschermer. Dit zorgt ervoor dat je één keer per jaar schade kan claimen zonder dat je je korting verliest. Wel is het zo dat je schadevrije jaren omlaaggaan. Hier moet je dus wel mee opletten. Want stel dat je een autoverzekering wilt afsluiten bij een andere verzekeraar, dan kan dit zeer nadelig uitpakken omdat hier de no-claimbeschermer niet wordt meegerekend.

Goed om te weten is dat de meeste verzekeraars de mogelijkheid aanbieden om eerst je schade te claimen en hem daarna alsnog eventueel zelf te betalen. Door deze optie kan je dus eerst bekijken of de nieuwe premie je wel of niet aanstaat. In de meeste gevallen moet je dit binnen een jaar doen na het invoeren van de claim.

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright