Inzittendenverzekering

Inzittendenverzekering

wanneer je auto rijdt, loopt niet alleen je voertuig risico op schade. Het kan namelijk ook voorkomen dat je inzittenden meeneemt. In het geval dat je schade maakt, bestaat de kans er dat de inzittenden in je wagen ook schade oplopen. Met behulp van een inzittendenverzekering kun je schade aan inzittenden mee laten verzekeren. Hebben de inzittenden schade aan hun spullen, letselschade of komen ze zelfs te overlijden? Dan dekt de inzittendenverzekering de financiële gevolgen van deze schade.

Wat is een inzittendenverzekering?

Inzittendenverzekering betekenis? Een inzittendenverzekering is een aanvullende autoverzekering die inzittenden inclusief de bestuurders bescherming biedt in het geval van een ongeluk. Deze verzekering is niet verplicht en dus geheel optioneel. Alhoewel een verzekering voor inzittenden niet verplicht is, is deze verzekering wel zeer handig. Zo biedt een inzittendenverzekering diverse dekkingen waaronder medische kosten en verlies van inkomsten bij invaliditeit, langdurige zorg of zelfs overlijden. Deze verzekering is van toepassing voor zowel de bestuurders als de passagiers van het voertuig.

Waarom een inzittendenverzekering afsluiten?

Waarom heb ik een inzittendenverzekering nodig? Als je een allriskverzekering hebt, dan dekt deze verzekering alleen schade aan je auto. Schade aan je bagage of schade met als gevolg blijvende invaliditeit of overlijden worden niet gedekt door je allrisk autoverzekering. In het geval dat je een ongeluk maakt, waarbij je niet alleen schade aan je auto hebt, maar ook aan inzittenden en/of bezittingen, dan is het handig als je voorafgaand al een inzittenden verzekering hebt afgesloten. Zo sta je niet alleen voor de flinke kosten, die vaak komen kijken bij ongevallen met de auto.

Ongevallenverzekering inzittenden of schade inzittenden verzekering?

Ongevallen inzittenden verzekering

Wanneer je een autoverzekering hebt, is het mogelijk om je verzekering uit te breiden met 2 soorten inzittendenverzekeringen: een ongevallen inzittendenverzekering en schade inzittendenverzekering. Een ongevallen inzittendenverzekering biedt dekking in het geval dat inzittenden door een auto-ongeluk letselschade oplopen, blijvend invalide raken of overlijden. De uitkeringen van deze verzekeringen bij blijvende invaliditeit en overlijden zijn in deze verzekering al van tevoren vastgesteld.

Schade inzittenden verzekering

De schade inzittenden verzekering biedt dekking voor de daadwerkelijke schade bij een aanrijding of verkeersongeval. De dekking voor deze verzekering is hierdoor uitgebreider dan de ongevallen inzittenden verzekering. Met deze vorm van een inzittendenverzekering is privé schade en personenschade gedekt. Bij privé schade kun je bijvoorbeeld denken aan schade aan je laptop of bagage in de auto. En bij personenschade kun je bijvoorbeeld denken aan letstelschade of overlijden.

Is een inzittendenverzekering vervanging voor een aansprakelijkheidsverzekering?

Een inzittendenverzekering is absoluut geen vervanging voor een aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt alleen dekking bij schade aan anderen of hun bezittingen. Een inzittendenverzekering daarentegen biedt extra dekking voor mensen die in het voertuig van een verzekerde zitten. Niet alleen de bestuurder is dus gedekt met een inzittendenverzekering, maar ook de overige passagiers.

Passende verzekering voor inzittenden vinden

Is het verplicht om een inzittendenverzekering af te sluiten?

Een inzittendenverzekering is niet verplicht. In Nederland ben je wel verplicht om je auto met minimaal een WA-verzekering te verzekeren. Natuurlijk heb je wel de mogelijkheid om je autoverzekering uit te breiden met een verzekering voor inzittenden. Deze verzekering is een aanvullende verzekering op je autoverzekering en dekt schade aan bagage en inzittenden (bij letselschade, blijvende invaliditeit en overlijden).

Wanneer moet ik een inzittendenverzekering hebben?

Een inzittendenverzekering is niet per se direct nodig voor passagiers, maar is wel handig voor bestuurders. Wanneer je een ongeluk hebt als bestuurder, kan het hebben van deze verzekering goed van pas komen. Wel is het belangrijk dat je deze verzekering van te voren afsluit, zodat jij en de overige passagiers bij een ongeval goed gedekt zijn. Naast dekking van medische kosten, worden ook schades aan bijvoorbeeld bagage vergoed.

Wat zijn de kosten van een inzittendenverzekering?

Een inzittendenverzekering hoeft niet duur te zijn. Je kunt al een verzekering voor inzittenden vinden voor slechts 5 euro per maand extra. Dat is relatief goedkoop in vergelijking met andere autodekkingen. Voor een paar euro’s extra per maand kun je jezelf, als ook je passagiers indekken tegen de financiële gevolgen van een ongeval. Wil je goedkope inzittendenverzekeringen bekijken en vergelijken? Neem dan gerust een kijkje op Verzekering.nl en vind aan de hand van je eigen persoonlijke situatie de best passende verzekering tegen de laagste premie.

Inzittendenverzekering auto afsluiten

Alhoewel het afsluiten van een inzittendenverzekering niet verplicht is, is het afsluiten van een inzitten verzekering in veel gevallen wel heel verstandig. Waarom moet ik een inzittendenverzekering afsluiten? Wanneer je een ongevallen inzittenden verzekering hebt afgesloten, dan ben je verzekerd voor een vaststaand bedrag bij letselschade, blijvende invaliditeit en overlijden, in het geval dat je een ongeluk maakt. Wanneer je een schade inzittenden verzekering hebt afgesloten, word je gedekt tegen de kosten van de daadwerkelijke schade zoals letselschade, blijvende invaliditeit, overlijden of schade aan je bezittingen. Vind een passende verzekering om je autoverzekering uit te breiden. Bekijk ons aanbod via Verzekering.nl en bespaar flink op je maandelijkse premie.

Scroll naar boven