Zakelijk

Wat gebeurt er als ik overstap voor 1 januari?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Overstappen kan om verschillende redenen een goede beslissing zijn. Bijvoorbeeld als je een goedkopere verzekering vindt of een verzekeraar met een betere dekking of service. Wanneer je een nieuwe zorgverzekering afsluit vóór 1 januari kan je gebruik maken van de overstapservice. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt dan je huidige zorgverzekering voor je op. Als je hier gebruik van zou willen maken kan je dit bij sommige zorgvergelijkers aangeven.

Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht

Je nieuwe zorgverzekeraar is verplicht je te accepteren voor je basisverzekering. De acceptatieplicht geldt niet voor de aanvullende zorgverzekering. Als je zorgverzekeraar je niet accepteert voor een aanvullende zorgverzekering krijg je hier zo snel mogelijk bericht van. Na je aanvraag krijg je van je nieuwe zorgverzekeraar een bevestigingsbrief thuisgestuurd. In de daarop volgende 14 kalenderdagen heb je bedenktijd om de nieuwe zorgverzekering eventueel te annuleren bij de nieuwe zorgverzekeraar.

Vergelijken, opzeggen en overstappen?

Tot en met 31 december kan je je zorgverzekering aanpassen. Als je je huidige zorgverzekering wil veranderen moet je die in ieder geval voor 1 januari opzeggen. Je hebt dan tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze zal dan met terugwerkende kracht ingaan per 1 januari van het jaar. Je kan maar één keer per jaar overstappen. Zorg dus dat je dit op het goede moment doet. Via sommige vergelijkers wordt de oude zorgverzekering automatisch opgezegd. Je overstap wordt dan automatisch geregeld. Je hoeft hier dan niets voor te doen. Je kan zelf natuurlijk ook je zorgverzekering opzeggen. Tot en met 31 januari heb je dan de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Wat kan ik het beste doen?

Op Verzekering.nl kun je gemakkelijk en snel zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Vind de verzekering die echt past bij jouw situatie, door de filters in te stellen op jouw voorkeuren, krijg je al snel een duidelijk overzicht van zorgverzekeringen die voor jou interessant kunnen zijn. Ook geven we antwoord op verschillende vragen over zorgverzekeringen. Bekijk hiervoor onze FAQ.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven