Zakelijk

Mag een zorgverzekeraar mij weigeren?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Aanvraag basisverzekering

Zorgverzekeraars zijn, ongeacht je leeftijd, geslacht of gezondheidstoestand, verplicht om een aangevraagde basisverzekering te accepteren. Dit is de zogenaamde acceptatieplicht, dit betekent dat zij iedereen moeten accepten die een basisverzekering wil afsluiten. De uitzondering is dat afwijzingen kunnen plaatsvinden op basis van fraude en wanbetaling. De zorgverzekeraar kan je ook weigeren bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.

Een zorgverzekering is in de basis een verzekering die bedoeld is om onverwachte uitgaven te dekken. Hetzelfde geldt voor een aanvullende zorgverzekering. De zorgverzekeraar neemt dan het risico van onverwachte medische kosten over in ruil voor een extra maandelijkse premie.

Aanvraag bij aanvullende verzekeringen

De zorgverzekeraar kan de aanvraag wel weigeren als het gaat om een andere aanvullende verzekering. Dit is een uitbreiding van de verplichte basisverzekering. De zorgverzekeraar bepaalt welke aanvullende verzekeringen bij de basisverzekering afgesloten kunnen worden en welke voorwaarden hierbij van toepassing zijn. Eén van deze voorwaardes zijn het opleggen van een medische selectie of een wachttijd.

Over het algemeen geldt de wachttijd alleen voor bepaalde behandelingen uit het aanvullende pakket, zoals tandheelkundige en/ of orthodontische kosten. De wachttijd varieert van zes maanden tot twee jaar, afhankelijk van de zorgverzekeraar en de aanvullende verzekering.

Tijdens een medische selectie krijg je enkele persoonlijke vragen over je huidige gezondheid en medische achtergrond. Soms heb je ook een verklaring van een tandarts, orthodontist of deskundige nodig. Medische acceptatie is bedoeld om in te schatten of er gezondheidsrisico’s op de korte termijn zijn. Hierdoor kan de verzekeraar inschatten hoeveel je gaat uitgeven in het verzekeringsjaar (op basis van vergoeding in het aanvullende pakket) en of er hoge kosten worden verwacht wat in het nadeel is voor de verzekeraar. Het is belangrijk om de medische vragenlijst eerlijk in te vullen, anders kan de aanvraag geweigerd worden op basis van fraudeleus handelen.

Als je een aanvullende verzekeringen wilt afsluiten, dan zullen zorgverzekeraars meestal eisen om bij hen ook een basisverzekering af te sluiten. Het is echter wel mogelijk om een basisverzekering af te sluiten bij de ene zorgverzekeraar en de aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven