Zakelijk

Worden mijn medicijnen vergoed door de zorgverzekering?

Veelgestelde vragen worden mijn medicijnen vergoed door de zorgverzekering?


De meeste medicijnen die je voorgeschreven krijgt van je arts worden vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast kan het voorkomen dat jouw zorgverzekeraar alleen de kosten dekt van de goedkoopste versie van een bepaald medicijn. Hieronder volgt een uitgebreide uitleg.

GVS Eigen bijdrage

Als er medicijnen vergoed moeten worden vanuit de zorgverzekering, maakt de verzekeraar eerst aanspraak op het eigen risico. Alleen medicijnen die geregistreerd staan in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) worden door zorgverzekeraars vergoed. Dit zijn vaak de medicijnen die de huisarts en medisch specialist voorschrijven. Je betaalt pas een eigen bijdrage wanneer het maximale vergoede bedrag is overschreden.

Wil je weten of een medicijn in het GVS staat? Kijk dan op de website Medicijnkosten. Hier kan je ook zien of jouw medicijn binnen het basispakket valt van je zorgverzekering, welk gedeelte van de kosten onder het eigen risico valt, of er een eigen bijdrage wordt gerekend en of er een alternatief medicijn bestaat dat je misschien wel geheel krijgt vergoed.

Sommige niet-geregistreerde medicijnen worden wel vergoed

Het kan voorkomen dat in speciale gevallen niet-geregistreerde medicijnen tóch worden vergoed. Bijvoorbeeld:

  • Als je in Nederland bent uitbehandeld voor jouw ziekte en de enige optie het niet-geregistreerde medicijn is.
  • Wanneer het een zeldzame ziekte betreft en deze voor komt bij 1 op de 150.000 personen.
  • In het geval dat er geen ander vergelijkbaar medicijn beschikbaar is dat wel geregistreerd staat.

Medicijn vergoeding bij ‘medische noodzaak’

In de meeste gevallen krijg je alleen de goedkoopste varianten van een medicijn vergoed vanuit de zorgverzekering. De zorgverzekeraar mag zelf bepalen welke variant hij vergoed. Het kan voorkomen dat een zorgverzekeraar een alternatief wél vergoed. Bijvoorbeeld wanneer je allergisch bent voor het medicijn dat wel vergoed wordt.

Controleer welke regels je zorgverzekeraar hiervoor heeft. Deze regels kun je vinden in je polisvoorwaarden. Het is goed mogelijk dat er in de polis staat dat een duurder alternatief alleen wordt vergoed in het geval van een ‘medische noodzaak’. Hoeveel krijg je vergoed? Dat kan je het beste vragen aan je zorgverzekeraar zelf. Dat loopt zeer uiteen. Controleer voordat je een zorgverzekering afsluit, wat je precies vergoed krijgt.

 

 

In sommige situaties moet je een eigen bijdrage betalen voor een bepaald medicijn. Een reden hiervoor is prijsverschil tussen vergelijkbare medicijnen. Er wordt door de overheid een maximale vergoeding vastgesteld vanuit de basisverzekering. Als de prijs van een medicijn het maximum overschrijdt, moet je een eigen bijdrage betalen. Je kan je bij sommige verzekeraars hiervoor laten dekken door een aanvullende verzekering af te sluiten.

Medicijnen eigen risico

Voor een vergoeding van medicijnen ben je verplicht om eerst een eigen risico te betalen. Het eigen risico is een bedrag dat door de overheid is vastgesteld. Dit bedrag dien je eerst zelf te betalen voordat je aanspraak kunt maken op vergoeding van zorgkosten door je verzekeraar. Tot en met het jaar 2026 blijft het wettelijk vastgestelde eigen risico onveranderd op €385, ook in 2024.

Je kunt ervoor kiezen om vrijwillig je eigen risico te verhogen, maar als je medicijnen vergoed wilt krijgen, is dit niet verstandig. Dit komt doordat je altijd eerst je eigen risico moet betalen. Als je dit bijvoorbeeld verhoogt naar €685, dien je eerst zelf €685 te betalen voordat je aanspraak kunt maken op een vergoeding van je zorgverzekeraar.

Hoe hoog is mijn eigen bijdrage voor mijn medicijnen?

Per 1 januari 2019 geldt een maximum van €250.- als eigen bijdrage voor een medicijn. Vóór deze regelgeving bestond er geen maximaal bedrag, wat betekende dat je eigen bijdrage soms hoog opliep. Let er wel op dat deze eigen bijdrage alleen geldt voor medicijnen die (geheel of gedeeltelijk) worden vergoed door de zorgverzekeraar. Worden jouw medicijnen niet vergoed vanuit je zorgverzekering? Dan zijn de kosten voor jouw medicijnen volledig voor eigen rekening.

Een voorbeeld met de medicijnen Concerta en Strattera
Om een voorbeeld te geven: er geldt een eigen bijdrage voor de medicijnen Concerta en Strattera. Beide medicijnen bevatten beide methylfenidaat (beter bekend als Ritalin), de werkzame stof. De goedkoopste variant is Ritalin, deze krijg je daarom in zijn geheel vergoed.

Ook voor deze medicijnen geldt de maximale eigen bijdrage van €250, indien ze gedeeltelijk worden betaald door de zorgverzekeraar. Mochten ze in hun geheel niet worden vergoed, dan moeten de medicijnen uit eigen zak worden betaald en is er ook geen maximaal bedrag.

Vergelijk je zorgverzekeringen nu bij Verzekering.nl

Bij Verzekering.nl kun je aan de hand van onze vergelijkingstool eenvoudig de beste zorgverzekering voor jou vinden. In de vergelijker kun je je wensen en behoeften invullen. Aan de hand van deze gegevens zal de vergelijker de beste zorgverzekering voor jouw situatie vinden. Vergelijken, afsluiten en besparen doe je bij Verzekering.nl.

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven