Vrijwaringsbewijs, wat is dat?

Veelgestelde vragen


Vrijwaringsbewijs, wat is dat?

Een vrijwaringsbewijs is een document dat bewijst dat het kenteken van een verkochte auto niet meer op naam van de verkoper van de auto staat. Zolang de tenaamstelling van het kenteken niet is overgeschreven op de nieuwe eigenaar, blijft u als verkoper van uw auto aansprakelijk voor de motorrijtuigenbelasting, verzekering, apk-keuring en eventuele bekeuringen. Het vrijwaringsbewijs is gericht op de auto met een specifiek kenteken en geldt dus niet voor meerdere voertuigen.

Benodigdheden bij het overschrijven van de auto

Als u de auto gaat overschrijven en het kenteken dus op een andere naam komt te staan, moet u altijd een geldig legitimatiebewijs, tenaamstellingsbewijs en een overschrijvingsbewijs bij u hebben.

Verkopen van de auto aan een autobedrijf

Indien u uw auto verkoopt aan een garage, let er dan op of deze erkend is door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Als dat namelijk het geval is, ontvangt u meteen het vrijwaringsbewijs van de garage.

Verkopen van de auto aan een particulier

Als u uw auto verkoopt aan een particulier, kunt u de tenaamstelling laten overschrijven op een postkantoor. De koper van uw auto moet de overschrijving zelf regelen en na overschrijving moet de koper u als verkoper het vrijwaringsbewijs geven.

Niet te lang wachten met opsturen vrijwaringsbewijs

Let er goed op dat u uw vrijwaringsbewijs zo snel mogelijk naar uw autoverzekeraar stuurt. Wanneer u dit bewijs binnen twee weken na de verkoop of sloop van uw auto naar de verzekeraar stuurt, zal uw verzekeraar namelijk de autoverzekering met terugwerkende kracht stopzetten. Wanneer u er echter te lang mee wacht, zal de verzekeraar de polis pas beëindigen op het moment dat ze het bewijs hebben ontvangen. Hierdoor loopt u het risico dat u nog premie betaalt voor een auto die u eigenlijk niet meer bezit.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven