Zakelijk

Tot wanneer kan ik mijn zorgverzekering wijzigen?

Veelgestelde vragen tot wanneer kan ik mijn zorgverzekering wijzigen?


Het is verstandig om vooraf te weten wanneer je van zorgverzekering mag wijzigen. Om dit te doen, zijn er aantal belangrijke punten waar je op moet letten. De wijziging van de zorgverzekering moet tijdig gebeuren. Zo voorkom je onverwachte verrassingen zoals extra kosten op je rekening. Je mag je zorgverzekering wijzigen aan het einde van het kalenderjaar, van 12 november tot en met 31 december. Deze wijziging wordt vanaf 1 januari geactiveerd. Natuurlijk zijn er bepaalde verzekeraars die de mogelijkheid bieden om na 1 januari wijzigingen aan te brengen in je zorgverzekering. Meer over dit onderwerp wordt toegelicht in de volgende alinea’s.

Zorgverzekering wijzigen na 1 januari

De meeste zorgverzekeraars bieden dezelfde periodes voor het wijzigen van je zorgverzekering. Maar, er zijn wel aantal zorgverzekeraars die in die zin van elkaar verschillen. Hieronder vind je een overzicht van de zorgverzekeraars die de mogelijkheid bieden om na 1 januari je zorgverzekering te wijzigen.

Verzekeraar Wijzigen zorgverzekering na 1 januari Basisverzekering, Aanvullende verzekering of eigen risico
Anderzorg 12 november tot en met 31 januari Aanvullende verzekering
Besured 12 november tot en met 31 januari Aanvullende verzekering
Bewuzt 12 november tot en met 31 januari Aanvullende verzekering
Ditzo 12 november tot en met 31 januari Aanvullende verzekering
Achmea 12 november tot en met 31 januari Aanvullende verzekering
DSW 12 november tot en met 31 januari Aanvullende verzekering en eigen risico
VGZ 12 november tot en met 31 januari Basisverzekering, aanvullende verzekering en eigen risico
Zorg en Zekerheid 12 november tot en met 7 januari Basisverzekering, aanvullende verzekering en eigen risico
ONVZ 12 november tot en met 31 januari Aanvullende verzekering en eigen risico
Aevitae 12 november tot en met 31 januari Aanvullende verzekering

 

Tot wanneer kan je overstappen van zorgverzekering?

Overstappen van zorgverzekering is eenvoudig te regelen als je het op tijd doet. Je kunt in de laatste 6 weken van het kalenderjaar overstappen van je zorgverzekering en, zoals eerder aangegeven, valt deze datum tussen 12 november en 31 december. Er wordt nog een extra kans aangeboden om je bedenktijd te verlengen tot 1 februari. Als je je zorgverzekering opzegt voor of op 31 december heb je tot 1 februari de tijd om na te denken over je keuze.

Je hebt situaties waarin je tussentijds moet overstappen van je zorgverzekering. Dat mag, maar daarvoor gelden er bepaalde uitzonderingen.

  • De verzekerde wordt 18 jaar

Op het moment dat je 18 jaar wordt, kan je dan wel tussentijds aantal wijzigingen doen aan je zorgverzekering. Op je 18e wordt het je aangeboden om zelf verzekeringnemer te worden en een eigen zorgverzekering af te sluiten, omdat je automatisch premieplichtig wordt.

  • Na een echtscheiding

Bij een echtscheiding of ontbinding van geregistreerd partnerschap heb je de recht om de zorgverzekeraar van je ex-partner en kinderen die meeverzekerd zijn op te zeggen.

  • Als je bent meeverzekerd

De persoon die is meeverzekerd mag tussentijds zijn verzekering wijzigen om het later zelf te betalen.

  • Bij een overstap naar een ander werkgeverscollectief

In dit geval het overstappen naar een individuele zorgpolis is niet toegestaan. Hierbij mag je tussentijds overstappen van je zorgverzekering als je van baan wisselt en overstapt naar een nieuw werkgeverscollectief.

Vergelijken

Het is belangrijk om een goede afweging te maken voordat je overstapt of iets wilt wijzigingen aan je zorgverzekering. Maak gebruik van onze vergelijker en vind de goedkoopste zorgverzekering, die past bij jou! Vergelijk snel en eenvoudig via Verzekering.nl! Je hebt nog tot en met 31 december 2021 om van zorgverzekeraar over te stappen.

Bekijk de premies voor 2022

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven