Waar staan mijn schadevrije jaren opgeslagen?

Veelgestelde vragen waar staan mijn schadevrije jaren opgeslagen?


Waar staan mijn schadevrije jaren opgeslagen?

Er is sinds 2007 een centrale database waarin de schadevrije jaren worden opgeslagen. De verzekeraar checkt altijd jouw opgegeven schadevrije jaren met deze database bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering. Het is voor veel autobezitters belangrijk om te weten waar hun schadevrije jaren zijn opgeslagen. Schadevrije jaren spelen een cruciale rol bij het bepalen van de hoogte van jouw autoverzekeringspremie. In dit artikel leggen we uit waar jouw schadevrije jaren geregistreerd staan, hoe je deze kunt opvragen en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat ze correct worden bijgehouden.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schadeclaims hebt ingediend bij jouw autoverzekeraar. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Deze schadevrije jaren zorgen voor een no-claimkorting op jouw premie. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op jouw autoverzekering.

Waar worden schadevrije jaren geregistreerd?

Jouw schadevrije jaren worden centraal geregistreerd in de Roy Data-database. Roy Data is een systeem dat wordt beheerd door Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS). Alle autoverzekeraars in Nederland zijn aangesloten bij dit systeem en gebruiken het om schadevrije jaren bij te houden en te controleren.

Hoe kan ik mijn schadevrije jaren opvragen?

Er zijn verschillende manieren om jouw schadevrije jaren op te vragen:

  1. Vraag het aan jouw huidige verzekeraar

Jouw huidige autoverzekeraar kan je informeren over het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Dit kun je meestal eenvoudig opvragen via de klantenservice of via het online portaal van jouw verzekeraar.

  1. Raadpleeg jouw polisblad

Op het polisblad van jouw autoverzekering staat vaak vermeld hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dit document ontvang je jaarlijks bij de verlenging van jouw verzekering.

  1. Gebruik Mijn Verzekering

Je kunt ook inloggen op ‘Mijn Verzekering’, een online platform waar je al jouw verzekeringsgegevens kunt inzien. Hier kun je vaak ook jouw schadevrije jaren terugvinden.

Wat te doen als jouw schadevrije jaren niet kloppen?

Het is belangrijk dat jouw schadevrije jaren correct worden bijgehouden, omdat ze direct invloed hebben op jouw verzekeringspremie. Als je merkt dat het aantal schadevrije jaren niet klopt, kun je de volgende stappen ondernemen:

  1. Neem contact op met jouw verzekeraar

Bespreek de discrepantie met jouw verzekeraar. Het kan zijn dat er een administratieve fout is gemaakt die eenvoudig te corrigeren is.

  1. Bewaar jouw documenten

Houd jouw polisbladen en andere correspondentie met jouw verzekeraar goed bij. Deze documenten kunnen helpen om jouw claim te onderbouwen als er onduidelijkheden zijn over jouw schadevrije jaren.

  1. Schakel de Ombudsman in

Als je er met jouw verzekeraar niet uitkomt, kun je de hulp inschakelen van de Ombudsman Verzekeringen. Deze onafhankelijke partij kan bemiddelen tussen jou en de verzekeraar.

Hoe worden schadevrije jaren overgedragen naar een nieuwe verzekeraar?

Wanneer je overstapt naar een nieuwe verzekeraar, worden jouw schadevrije jaren automatisch overgedragen via de Roy Data-database. Jouw nieuwe verzekeraar zal deze gegevens raadplegen om jouw no-claimkorting te berekenen. Zorg ervoor dat jouw nieuwe verzekeraar de correcte informatie ontvangt om problemen te voorkomen.

Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren bij een tijdelijke onderbreking?

Bij een tijdelijke onderbreking van jouw autoverzekering, bijvoorbeeld als je tijdelijk geen auto hebt, blijven jouw schadevrije jaren meestal vijf jaar geldig. Dit betekent dat je binnen deze periode opnieuw een autoverzekering kunt afsluiten zonder dat jouw schadevrije jaren vervallen.

Voor meer informatie over schadevrije jaren en het afsluiten van een autoverzekering, kun je terecht op Verzekering.nl. Wij helpen je graag verder met het maken van een weloverwogen beslissing voor jouw autoverzekering.

Scroll naar boven