Geldt mijn aansprakelijkheidsverzekering ook op werk?

Veelgestelde vragen aansprakelijkheidsverzekering


Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Het is erg vervelend als je schade hebt veroorzaakt op werk. Wat zijn de consequenties voor jou en ben je hiervoor verzekerd? Vanuit jouw persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering ben je niet gedekt voor schade op het werk. Deze verzekering dekt alleen schade die je in particuliere omstandigheden veroorzaakt. In de meeste gevallen ben je niet aansprakelijk voor de schade die je op werk veroorzaakt. Dit wordt vaak gedekt door de werkgever. Hieronder lichten we deze situatie voor je toe.

Dekking vanuit de aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering dekt de veroorzaakte schade op het werk dus niet. Deze verzekering dekt echter wel schade die is ontstaan tijdens je stage en vrijwilligerswerk. Als je als stagiair schade veroorzaakt, wordt dit ook meestal vergoed door je werkgever.

Wie is er dan aansprakelijk voor schade op het werk?

Wanneer je schade op werk hebt veroorzaakt, ben je meestal niet aansprakelijk. In de meeste gevallen is de werkgever aansprakelijk voor de schade. Dit komt doordat de werkgever verantwoordelijkheid draagt voor zijn werknemers. Dit houdt in dat hij ervoor moet zorgen dat je op een goede en veilige manier je werk kunt uitvoeren. Dit geldt niet alleen als je op locatie werkt, maar ook als je vanuit huis werkt.

Wanneer ben je wel aansprakelijk voor schade op het werk?

Er zijn situaties waarin je als werknemer wel aansprakelijk bent voor de veroorzaakte schade op het werk. Je bent als werknemer aansprakelijk in de volgende gevallen:

  • Doelbewuste handeling: Je hebt met opzet de schade veroorzaakt.
  • Bewust roekeloos gedrag: Je bent onvoldoende voorzichtig of neemt opzettelijk grote risico’s.

Als de schade is ontstaan door een doelbewuste handeling of door bewust roekeloos gedrag, dan ben jij aansprakelijk voor de veroorzaakte schade.

Bij verkeersovertredingen tijdens het werk ben je eveneens aansprakelijk. Hierop zijn echter enkele uitzonderingen van toepassing. Als je bijvoorbeeld met een te zware vrachtwagen moet rijden, dan is je werkgever aansprakelijk voor de verkeersboete.

Wat gebeurt er als je aansprakelijk bent voor de schade?

Als je aansprakelijk bent voor de schade, mag jouw werkgever de schade inhouden op je salaris. Het is echter niet zo dat jouw werkgever je volledige salaris kan inhouden. Dit komt doordat hij rekening moet houden met jouw beslagvrije voet.

Andere afspraken over schade

Het kan voorkomen dat er andere afspraken gelden voor de aansprakelijkheid van de schade. Als dit het geval is, zijn deze opgenomen in de volgende documenten:

  • Jouw arbeidscontract
  • Jouw cao
  • De regels van het bedrijf

De bedrijfsregels zijn niet altijd van toepassing. Ze moeten aan bepaalde eisen voldoen om geldig te kunnen zijn. De bedrijfsregels zijn alleen van toepassing als:

  • Jij en jouw collega’s deze regels schriftelijk hebben ontvangen.
  • Jij jezelf kunt verzekeren voor schade (als dit niet mogelijk is, blijft jouw werkgever aansprakelijk).
  • De regels redelijk zijn (het vragen van een hoog bedrag bij een laag inkomen is bijvoorbeeld onredelijk).

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Wil je gedekt zijn tegen schade buiten je werk? Sluit dan een aansprakelijkheidsverzekering af. Met behulp van onze vergelijkingstool kun je snel en eenvoudig de beste verzekering voor jouw situatie vinden. Nadat je je gegevens hebt ingevuld, zal onze vergelijker de beste premie voor jou vinden. Klik op de ‘vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen’ knop en bereken snel je premie. Vergelijken, afsluiten en besparen doe je bij Verzekering.nl.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen

Scroll naar boven