Zakelijk

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Veelgestelde vragen is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?


In eerste instantie is een overlijdensrisicoverzekering niet bij wet verplicht om af te sluiten. In de praktijk wordt een overlijdensrisicoverzekering echter vaak verplicht door een hypotheekverstrekker. De bank mag jou alleen niet belemmeren in het kiezen voor een bepaalde verzekeraar bij wie je de overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Financiële zekerheid

Hoewel een overlijdensrisicoverzekering dus niet verplicht is, is het verstandig om er samen met je partner of andere familieleden over na te denken. Wanneer je partner overlijdt, kan dit tot hogere kosten leiden. Als er kinderen in het gezin zijn, lopen de kosten voor kinderopvang vaak omhoog of zorgt het ervoor dat de nabestaande minder kan werken.

Oversluiten

Doordat de geldverstrekker de overlijdensrisicoverzekering heeft verplicht tijdens het afsluiten van de hypotheek, heb je toestemming van de bank nodig om je overlijdensrisicoverzekering op te zeggen. Ook het oversluiten van de overlijdensrisicoverzekering is niet toegestaan zonder toestemming van de geldverstrekker.Verpanden

Als de hypotheekverstrekker je heeft verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, dan is er een grote kans dat je jouw overlijdensrisicoverzekering moet verpanden. Dit houdt in dat de hypotheek de eerste begunstigde wordt als de verzekerde komt te overlijden. Dat houdt in dat de bank als eerste recht heeft op de premie die wordt uitgekeerd door de verzekeraar. Dit geld gebruikt de bank dan om de hypotheek af te lossen. Deze overlijdensrisicoverzekering houden zij samen met het huis als onderpand. De verpanding vervalt wanneer je overstapt van hypotheek of als de schuld afgelost is.

Overlijdensrisico verplicht bij hypotheek

Een hypotheekverstrekker heeft verschillende motieven om een afgesloten overlijdensrisicoverzekering te eisen van de hypotheeknemer. Eén van de belangrijkste redenen is de zekerheid die de hypotheekverstrekker zich daarmee biedt. Door de overlijdensrisicoverzekering te verplichten, weet de bank zeker dat de hypotheek volledig afbetaald kan worden.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor het nemen van een hypotheek heeft ook voor de verzekerde een aantal voordelen. Zo zorgt deze verzekering ervoor dat de nabestaanden van de verzekerde in het huis kunnen blijven wonen. Met de overlijdensrisicoverzekering krijgen zij een stukje financiële zekerheid mee.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Opzoek naar naar een overlijdensrisicoverzekering die het best bij jou past? Kijk nu op verzekering.nl voor alle onafhankelijke informatie. Gebruik de online vergelijker om de beste overlijdensrisicoverzekering voor jou te vinden.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven