Zakelijk

Erfbelasting overlijdensrisicoverzekering: hoe werkt het?

Veelgestelde vragen erfbelasting overlijdensrisicoverzekering: hoe werkt het?


In de meeste gevallen valt de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering onder de regels voor de erfbelasting. De erfbelasting is de belasting die je moet betalen over de geërfde erfenis. De verzekeraar betaalt de uitkering aan de persoon die in de verzekeringspolis staat aangemeld als begunstigde. Wanneer dit de partner is van de verzekerde, hoeft er over deze uitkering geen inkomstenbelasting betaald te worden.

Vrijstelling erfbelasting partner

Daarentegen is de kans aanwezig dat de partner wel in aanmerking komt voor het betalen van erfbelasting. In veel gevallen zal dit echter geen financiële gevolgen hebben. In Nederland is er een vrijstelling van ruim € 680.000 in 2022 voor partners. Deze regeling geldt ook voor koppels die niet getrouwd zijn, maar wel al minimaal vijf jaar samen wonen. Ook voor een koppel dat niet getrouwd is in gemeenschap van goederen, is de uitkering zonder erfbelasting. Tot slot kan een overlijdensrisicoverzekering kruiselings afgesloten worden. Bij het kruislings afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verzekeren jullie elkaars leven apart. Jij betaalt dus de premie van je partner en andersom. Het kruislings afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering wordt fiscaal niet als erfenis gezien. Ook op deze manier kan de partner een hoop (erf)belasting ontlopen.

Vrijstelling erfbelasting kind

Ook voor pleeg-, stief- en (klein)kinderen gelden een aantal vrijstellingen. Aangezien ook zij recht hebben op een gedeelte van de erfenis. Voor hen geldt een vrijstelling van de erfbelasting in 2022. Deze bedraagt € 21.559.

Vrijstelling erfbelasting ouder

Voor het geval dat een zoon of dochter met een overlijdensrisicoverzekering komt te overlijden, zijn er een aantal vrijstellingen voor de ouders. Over de erfenis die zij zullen ontvangen, zal belasting af gaan. Een ouder heeft echter een belastingvrijstelling tot € 51.053 in 2022. Als de ouders samen zijn, geldt dit bedrag in totaal voor allebei de ouders.

(Samen) een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Uitzoeken hoe je zo min mogelijk erfbelasting betaalt, doe je op verzekering.nl. Vergelijk de verschillende verzekeringen en kies de beste deal voor jou. De beste overlijdensrisicoverzekering onafhankelijk vergelijken en afsluiten kan nu op verzekering.nl.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven