Zakelijk

Wat zijn de kosten voor een overlijdensrisicoverzekering?

Veelgestelde vragen overlijdensrisico­verzekering


Onze top 5 overlijdensrisico­verzekeraars
De kosten voor een overlijdensrisicoverzekering verschilt per situatie en verzekeraar. De hoogte van de premie is afhankelijk van verschillende factoren. Neem daarom goed de tijd om je eigen situatie in kaart te brengen. Om vervolgens te vergelijken tussen verschillende verzekeraars.

Kosten overlijdensrisicoverzekering: variabelen die premie bepalen

Aan de hand van een aantal variabelen wordt de hoogte van je premie bepaald. Als eerst kijkt de verzekeraar naar drie verschillende variabelen die de premie bepalen.
  • Leeftijd: De belangrijkste variabele is de leeftijd op het moment dat je de verzekering afsluit. Hoe jonger je bent, des te kleiner de kans is dat je tijdens de looptijd komt te overlijden. De premie stijgt dus naarmate je ouder wordt als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit.
  • Looptijd: Vervolgens wordt er gekeken naar de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering. De gemiddelde looptijd voor een overlijdensrisico- verzekering is 30 jaar. Als de looptijd langer duurt, zorgt dat ervoor dat de premie stijgt. Het risico dat je komt te overlijden tijdens de looptijd stijgt namelijk ook. Dat werkt uiteraard ook vice versa.
  • Uitkering: Tot slot kijkt de verzekeraar naar de hoogte van de uitkering. In veel gevallen is de hoogte even hoog als de afgesloten hypotheek. De kosten van een overlijdensrisicoverzekering verschillen dus per situatie.

Premiekorting

Veel verzekeraars die een overlijdensrisicoverzekering aanbieden geven haar klanten korting als zij een gezond leven leiden. Verzekerden die niet roken krijgen dan een lagere premie dan rokers.

Wanneer een verzekerde tijdens de looptijd besluit te stoppen met roken, heeft deze na twee jaar rookvrij zijn alsnog recht op de niet-rokerskorting. Zulke kortingen zijn dus ook van invloed op de kosten van een overlijdensrisicoverzekering.

Vormen overlijdensrisicoverzekeringen

Als laatste bestaan er nog verschillende vormen van de overlijdensrisicoverzekering die van invloed zijn op de kosten. Er bestaan drie verschillende vormen; gelijkblijvend, lineair dalend en annuïtair dalend. De kosten van deze verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen verschillen per vorm.
  • Een gelijkblijvende premie op je overlijdensrisicoverzekering spreekt voor zich. Gedurende de looptijd zal de premie ten alle tijden gelijk blijven.
  • Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering zal de premie jaarlijks zakken. Dit gebeurt elk jaar met hetzelfde bedrag. De premie zal dus in een schuine lijn zakken naar uiteindelijk € 0.
  • Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering zal de premie ook jaarlijks zakken. Alleen zal dit niet met een vast bedrag gebeuren, maar met een vast percentage. In het begin zal de premie elk jaar in kleine stapjes zakken. Aan het eind van de looptijd zal dit met grote stappen gebeuren.

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken

Hoeveel een overlijdensrisicoverzekering in jouw situatie kost kun je nu berekenen op verzekering.nl. Gebruik de vergelijkingstool en kies de verzekering die het best aansluit op jouw situatie. Verzekering.nl: dé onafhankelijke vergelijkingswebsite met het beste aanbod en passend advies, speciaal voor jou.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven