Zakelijk

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een levensverzekering?

Veelgestelde vragen overlijdensrisico­verzekering


Onze top 5 overlijdensrisico­verzekeraars

Mensen vergissen zich vaak over het verschil tussen een levensverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. Hoewel allebei deze verzekeringen betrekking hebben op het overlijden van een persoon, zijn deze niet hetzelfde.

Verschillende soorten levensverzekeringen

De levensverzekering bestaat uit verschillende soorten verzekeringen en dient daarom meer als een verzamelnaam. Een echte levensverzekering bestaat niet. Er bestaan verschillende vormen van levensverzekeringen. Eén daarvan is de overlijdensrisicoverzekering. Andere voorbeelden zijn de uitvaartverzekering, de spaarverzekering en de gemengde verzekering.

Wat zijn de verschillen?

Welke verzekering je afsluit, hangt af van wanneer er uitbetaald wordt. Hier onder zullen de vier vormen beschreven worden.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering betaalt alleen uit bij het overlijden van de verzekerde persoon. Wanneer de desbetreffende persoon komt te overlijden binnen de looptijd van de verzekering, keert de verzekering het vooraf afgesproken bedrag uit. De hoogte van dit bedrag hangt af van de polisvoorwaarden die zijn gemaakt bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering.
Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering betaalt altijd uit bij het overlijden van de verzekerde persoon. Het moment van overlijden heeft geen invloed op de hoogte van de uitbetaling. De hoogte van de uitbetaling wordt vastgesteld tijdens het afsluiten van de uitvaartverzekering.

Spaarverzekering

De spaarverzekering betaalt de premie wanneer de verzekerde nog in leven is op de vooraf afgesproken datum. In veel gevallen wordt deze datum ver in de toekomst vastgelegd. Dit gebeurt zodat de verzekerde zichzelf op deze manier een financiële meevaller geeft. De verzekerde kan dit gebruiken om bijvoorbeeld het pensioen aan te vullen of de hypotheek af te lossen.

Gemengde verzekering

De gemengde verzekering betaalt altijd uit. Bij deze verzekering wordt er namelijk een premie uitbetaald wanneer de looptijd ten einde komt óf wanneer de verzekerde persoon komt te overlijden.

Kortom, de overlijdensrisicoverzekering is dus een vorm van een levensverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering afsluiten

Opzoek naar een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering? Bij verzekering.nl kun je gemakkelijk verzekeringen zoeken die het best aansluiten op jouw situatie. Vergelijk de verzekeringen op prijs en kwaliteit met de onafhankelijke online vergelijker op Verzekering.nl. Zo vind je altijd een verzekering die goed past bij jouw persoonlijke situatie. Verzekering.nl: dé onafhankelijke verzekeringsvergelijker.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven