Wat is het politiekeurmerk Veilig Wonen precies?

Veelgestelde vragen opstalverzekering


Onze top 5 opstalverzekeraars

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een keurmerk dat aantoont dat een woning goed beveiligd is tegen inbraak en andere vormen van criminaliteit. Woningen met dit keurmerk voldoen aan strenge eisen op het gebied van hang- en sluitwerk, verlichting, zicht op bezoekers en de algemene bouwkundige beveiliging.

Het keurmerk is ontwikkeld in samenwerking met politie, overheid, bouwbedrijven en verzekeraars, met als doel het risico op inbraak en overvallen te verkleinen. Uit onderzoek blijkt dat woningen met het PKVW tot 90% minder kans hebben op een geslaagde inbraak.

Wat zijn de eisen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

Om in aanmerking te komen voor het PKVW moet een woning onder andere voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Deuren, ramen en lichtkoepels zijn voorzien van goedgekeurd hang- en sluitwerk (minimaal SKG** gecertificeerd).
  • Buitenverlichting is aanwezig bij de entree, zodat bezoekers en bewoners goed zichtbaar zijn.
  • Zicht op bezoekers: bewoners moeten kunnen zien wie er voor de deur staat, bijvoorbeeld via een raam of een deurspion.
  • Rookmelders zijn verplicht aanwezig op elke verdieping waar gewoond wordt.

De precieze eisen verschillen voor bestaande bouw en nieuwbouw, maar in beide gevallen wordt gekeken naar de combinatie van beveiliging, zicht en sociale veiligheid.

Wat zijn de voordelen van het PKVW?

  • Verkleint de kans op inbraak aanzienlijk.
  • Sommige verzekeraars geven korting op de premie van je inboedel- of opstalverzekering als je woning het PKVW-certificaat heeft.
  • Verhoogt de waarde van je woning en het gevoel van veiligheid.
  • Geeft recht op een certificaat, waarmee je kunt aantonen dat je woning beveiligd is volgens de richtlijnen van het keurmerk.

Hoe krijg je het keurmerk?

Een erkend PKVW-bedrijf kan je woning inspecteren en aanpassen waar nodig. Voldoet je woning aan alle eisen? Dan ontvang je een certificaat ‘Veilig Wonen’. Het certificaat is vijf jaar geldig en kan daarna worden vernieuwd na een herinspectie.

Scroll naar boven