Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Wat is het gevaar van onderverzekerd zijn?

Antwoord

Wanneer je niet de juiste waarde van jouw inboedel en/of woning doorgeeft, kan het zijn dat je onderverzekerd bent. Onderverzekerd zijn kan je veel geld kosten wanneer er wat met jouw woning gebeurt. Verzekering.nl vertelt je daarom wat het gevaar is van onderverzekerd zijn en hoe je dit tegen kunt gaan.

Wanneer ben je onderverzekerd?

Wanneer het waardebedrag van jouw inboedel/huis dat jouw verzekeraar geregistreerd heeft te laag is, ben je onderverzekerd. Wanneer je onderverzekerd bent, moet je voor een deel van de kosten opdraaien wanneer er sprake is van schade. Om die reden is het dan ook van groot belang dat je de juiste waarde van jouw woning bepaalt. Dit kun je doen met behulp van een inboedel- of opstal waardemeter. Je kunt ook iemand laten langskomen om de waarde berekening uit te voeren. Zo weet je zeker dat je niet onderverzekerd bent.

Een rekensom:

Je hebt een woning gekocht, hoera! Nu de opstal- en inboedelverzekering nog afsluiten. Na het nauwkeurig berekenen van de herbouwwaarde van jouw nieuwe woning, kom je tot de conclusie dat het huis €200.000 waard is. Deze waarde geef je door aan jouw verzekeraar. Tijdens het klussen is er helaas wat misgegaan waardoor je nieuwe woning is afgebrand. De waarde van de woning bleek geen €200.000, maar €300.000. Dat betekent dus dat €100.000 van jouw woning niet verzekerd was. Voor dit bedrag moet je om die reden helaas zelf opdraaien

Garantie tegen onderverzekering

Ook wanneer je iemand laat langskomen om de waarde van jouw pand te bepalen, of wanneer je een inboedel- of opstalwaardemeter gebruikt, kan het zijn dat de doorgegeven waarde niet klopt. Het bepalen van de waarde van jouw woning/inboedel is mensenwerk en een fout is snel gemaakt. Onderverzekering is in sommige situaties dan ook helaas onvermijdelijk. Gelukkig zijn verzekeraars zich hiervan bewust en bieden ze vaak garantie aan tegen onderverzekering. Deze garantie tegen onderverzekering bieden ze pas aan nadat je een waardemeter hebt ingevuld.

Waardemeter tegen onderverzekering

De inboedel- en opstal waardemeter zijn in het leven geroepen om zelf gemakkelijk de waarde van jouw woning te berekenen. Om de waarde te berekenen, vul je de vragen in die zijn opgenomen in de waardemeter. Deze vragen hebben betrekking op jouw woning, maar ook op jouw gezinssituatie, leeftijd en inkomen. Na het invullen van deze meter ontvang je van jouw verzekeraar garantie voor vijf jaar tegen onderverzekering. Dit houdt in dat jouw verzekeraar opdraait voor de schade aan jouw inboedel en opstal, óók wanneer het waardebedrag te laag blijkt. Vergeet niet om de waardemeter eens in de zoveel jaar opnieuw in te vullen of na een uitgebreide verbouwing.

Wanneer de doorgegeven waarde van jouw woning aan jouw verzekeraar te hoog of te laag blijkt, is het van belang dat je dit aanpast. Wanneer jouw woning bijvoorbeeld minder waard blijkt te zijn dan je dacht, zal je maandelijks minder premie hoeven te betalen aan jouw verzekeraar. Het op tijd aanpassen van de waarde van jouw inboedel of opstal kan je dus veel geld schelen. Je zult nooit meer zomaar onderverzekerd raken.

Meer geld besparen

Naast het goed doorgeven van de waarde, kan overstappen van verzekeraar je veel geld schelen. De premies van verzekeraars verschillen namelijk van elkaar. Op Verzekering.nl vindt je binnen enkele minuten uit welke verzekeraar bij jou past met behulp van onze vergelijker voor opstalverzekeringen.

Vergelijk de beste verzekeraars
© copyright