Wanneer moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Veelgestelde vragen opstalverzekering


Onze top 5 opstalverzekeraars

Je moet je zonnepanelen verzekeren zodra ze zijn geïnstalleerd en in gebruik zijn genomen. Vanaf dat moment kunnen ze namelijk schade oplopen door bijvoorbeeld storm, brand, hagel, diefstal of vandalisme. Door direct na installatie een passende verzekering te regelen, voorkom je dat je bij schade zelf voor hoge kosten opdraait.

Hoe zijn zonnepanelen verzekerd?

In veel gevallen vallen zonnepanelen onder je bestaande opstalverzekering, omdat ze als vast onderdeel van de woning worden beschouwd. Dit is meestal het geval wanneer de zonnepanelen stevig op het dak zijn gemonteerd en niet gemakkelijk verwijderd kunnen worden. De dekking geldt dan voor schade veroorzaakt door bijvoorbeeld:

  • Brand
  • Storm en blikseminslag
  • Hagel en neerslag
  • Diefstal en vandalisme

Let wel goed op: niet iedere opstalverzekering dekt zonnepanelen automatisch of volledig. Sommige verzekeraars eisen dat je de zonnepanelen bij hen aanmeldt, zodat ze expliciet zijn opgenomen in de polis.

Heb je zonnepanelen die losstaan van de woning (bijvoorbeeld op een losstaand tuinhuis, schuur of in de tuin op een frame)? Dan kan het zijn dat je een aparte verzekering of aanvullende dekking nodig hebt.

Wanneer extra aandacht nodig is

  • Na installatie: Meld de zonnepanelen altijd zo snel mogelijk bij je verzekeraar, ook als je al een opstalverzekering hebt. Soms moet je herbouwwaarde worden aangepast.
  • Bij huur- of VvE-situaties: Huur je je woning of woon je in een appartement met een gezamenlijke opstalverzekering via de VvE? Dan moet je nagaan of jouw zonnepanelen verzekerd zijn of dat je dit zelf moet regelen via een inboedelverzekering of aanvullende dekking.
  • Bij grote investeringen: Heb je veel zonnepanelen geplaatst of is de installatie waardevol? Dan kan het verstandig zijn om de dekking en het verzekerde bedrag te verhogen om onderverzekering te voorkomen.
Scroll naar boven