Een ongevallenverzekering dekt schade dat direct is ontstaan door een ongeval. De hoogte van de vergoeding die uitgekeerd wordt, hangt af van het ongeval. De schade die wordt geleden moet ervoor hebben gezorgd dat jij of een van je gezinsleden (deels) invalide is geraakt.
Blijvende invaliditeit
Een blijvende invaliditeit is een van de ongevallen die gedekt wordt bij een ongevallenverzekering. De naam zegt het al; bij een blijvende invaliditeit is het van belang dat de invaliditeit voor altijd is. Dit kan zijn door het verliezen van (bijvoorbeeld) een hand. Een hand kan namelijk niet meer terug groeien.
De hoogte van de vergoeding die wordt uitgekeerd bij een ongevallenverzekering, hangt af van de mate waarin je invalide bent geworden. Bij het afsluiten van de ongevallenverzekering worden daar afspraken over gemaakt. Als je invalide raakt voor 60%, zul je 60% van het verzekerde bedrag uitgekeerd krijgen.
Ongevallenverzekering dekt bij overlijden
Wanneer je door een ongeval komt te overlijden met een ongevallenverzekering, wordt er een vergoeding uitgekeerd aan je wettelijke erfgenamen. Deze vergoeding is aanzienlijk lager dan de uitkering bij een blijvende invaliditeit. De kosten dat de ongevallenverzekering dekt zal in veel gevallen tussen de 20-25% van het verzekerde bedrag zitten.
Ongelukken
Een overlijdensrisicoverzekering dekt ook meestal bij ongelukken waarbij je niet invalide raakt. Hiervoor krijg je dan een vergoeding uitgekeerd. Mocht de directe oorzaak van een ziekenhuisopname een ongeval zijn, is de kans groot dat je recht hebt op een vergoeding van je verzekeraar. Dit geldt voor ongevallen die zowel thuis als buitenshuis plaatsvinden.
Wat dekt een ongevallenverzekering?
Kortom, een ongevallenverzekering dekt na een ongeval de kosten bij:
- Overlijden;
- Blijvende invaliditeit;
- Tijdelijke arbeidsongeschiktheid;
- Geneeskundige behandeling (maak hierbij echter duidelijke afspraken over met de verzekeraar).
Een ongevallenverzekering dekt de kosten niet als het ongeval is ontstaan:
- Door het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen;
- Door (een poging tot) zelfmoord of zelfverminking;
- Het doen van een gevaarlijke en risicovolle sport die niet bedoeld is voor ongeoefende personen;
- Tijdens beroepsmatige werkzaamheden zoals militair en brandweer;
- Door een psychische afwijking.
Vergelijken en afsluiten van een ongevallenverzekering
Nu je weet wat een ongevallenverzekering dekt, is het handig om na te gaan of de verzekering bij jou past. Het vergelijken en afsluiten van een ongevallenverzekering was nog niet eerder zó overzichtelijk en makkelijk. Bij Verzekering.nl kun je onafhankelijk de ongevallenverzekering uitzoeken die het best aansluit op jouw situatie.