Zakelijk

Wanneer een inboedelverzekering afsluiten?

Veelgestelde vragen inboedelverzekering


Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht. Het niet verzekeren van je spullen kan bij schade echter wel grote financiële gevolgen hebben. Bij brand kan de schade bijvoorbeeld oplopen tot tienduizenden euro’s. Zonder een inboedelverzekering moet je deze lasten zelf betalen. Daarom raden we een inboedelverzekering wel aan. Afgezien van het feit dat sommige spullen een emotionele waarde hebben kan je inboedel al gauw veel waarde zijn.

Op welke moment een inboedelverzekering afsluiten?

Als je gaat verhuizen, wil je natuurlijk dat al je spullen in je nieuwe onderkomen goed verzekerd zijn. Als je voor het eerst op kamers gaat of gaat samenwonen, is dat een goed moment om een inboedelverzekering af te sluiten. Als je er al een hebt is het belangrijk om deze aan te passen zodat deze past bij de nieuwe situatie. Zowel bij het huren van een huis, als bij het kopen, is het aan te bevelen om een inboedelverzekering af te sluiten. Voor een opstalverzekering maakt dit wel een verschil. Hierbij zorgt de eigenaar namelijk voor het verzekeren van het huis. Het aanschaffen van kunst, een dure tv of designmeubelen zullen de waarde van de inboedel aanzienlijk verhogen. Voor sommige zaken, als kunst of elektronische apparatuur, geldt bij schade een maximale vergoeding.

Wanneer gaat de inboedelverzekering in?

De inboedelverzekering gaat in vanaf het moment dat je risico loopt. Dus in principe zodra je de sleutels van je huurwoning krijgt en erin trekt. Bij een koophuis verzeker je je inboedel vanaf het moment dat je daadwerkelijk verhuisd naar het huis of zodra er inboedel in het huis staat. Bij een onbewoond huis kan de verzekeraar een beperkte dekking bieden voor de spullen die je al in het huis hebt staan. Als je huis nog in de bouw is kan je nog geen inboedelverzekering afsluiten, want je huis staat er nog niet. Het is dan verstandig om geen overbodige dingen in het huis neer te zetten. Vakantiestoeltjes, een koffiezetapparaat en serviesgoed zijn dan niet verzekerd. Tijdens de bouw van de huis is het verstandig om goed op je persoonlijke spullen te letten. Neem die aan het eind van de dag weer mee naar het huidige huis.

Diefstal zonder inbraakschade

Is er bij je ingebroken en wil je een beroep doen op je inboedelverzekering? Zonder sporen van een inbraak krijg je helaas niets vergoed. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van jouw eigendommen, zodat inbrekers daar niet zonder moeite binnen kunnen. Als je je huis niet goed op slot doet bij het verlaten en er wordt ingebroken, dan ben je zelf verantwoordelijk.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven