Zakelijk

Vergoedt mijn verzekeraar de dagwaarde of nieuwwaarde van mijn inboedel?

Veelgestelde vragen inboedelverzekering


De meeste verzekeraars vergoeden uw inboedel tegen de nieuwwaarde. Dit wil zeggen dat zij het bedrag uitkeren dat een soortgelijk product op dit moment nieuw in de winkel kost. Wel zijn er uitzonderingen op deze regel. Deze uitzonderingen verschillen per verzekeraar en kunt u dan ook in de polisvoorwaarden van uw inboedelverzekering lezen.

Vergoedt mijn verzekeraar de dagwaarde of nieuwwaarde van mijn inboedel?

Het is belangrijk om te weten of je verzekeraar de dagwaarde of nieuwwaarde van je inboedel vergoedt, vooral in het geval van schade of verlies. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit onderwerp en geven we tips om ervoor te zorgen dat je altijd goed verzekerd bent.

Wat is het verschil tussen dagwaarde en nieuwwaarde?

De dagwaarde is de waarde van een voorwerp op het moment van schade, rekening houdend met slijtage en veroudering. Het is de actuele marktwaarde van je inboedel. De nieuwwaarde daarentegen is het bedrag dat nodig is om hetzelfde voorwerp nieuw te kopen. Verzekeraars gebruiken deze termen om te bepalen hoeveel je terugkrijgt bij een schadeclaim.

Waar moet ik op letten in de polisvoorwaarden?

  • Nieuwwaarderegeling: Kijk of er een nieuwwaarderegeling van toepassing is en hoe lang deze geldt.
  • Overgang naar dagwaarde: Controleer wanneer en onder welke voorwaarden de verzekeraar overschakelt naar het vergoeden van de dagwaarde.
  • Specifieke voorwaarden: Sommige verzekeraars hebben uitzonderingen voor bepaalde soorten inboedel, zoals elektronica of antiek.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik voldoende gedekt ben?

  • Polisvoorwaarden controleren: Lees je polisvoorwaarden zorgvuldig door en let op de bepalingen over dagwaarde en nieuwwaarde.
  • Inboedel inventariseren: Maak een lijst van je inboedel en noteer de aankoopdatum en aankoopprijs. Dit helpt bij het bepalen van de huidige waarde.
  • Regelmatig updaten: Werk je inboedellijst regelmatig bij, vooral na grote aankopen of renovaties.

Hoe kan Verzekering.nl helpen met je inboedelverzekering?

Bij Verzekering.nl kun je eenvoudig verzekeringen vergelijken op premies, voorwaarden en verzekeraars. Dit stelt je in staat om een weloverwogen keuze te maken en een inboedelverzekering te vinden die het beste past bij jouw situatie. Onze tools helpen je om te zorgen dat je altijd voldoende gedekt bent, of het nu gaat om de dagwaarde of nieuwwaarde van je inboedel.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven