Tuinmeubelen verzekeren, hoe werkt dat?

Veelgestelde vragen inboedelverzekering


Tuinmeubilair valt onder de inboedelverzekering. Het is daarbij belangrijk om te weten dat er in Nederland tientallen verzekeringsmaatschappijen zijn die deze verzekering aanbieden. De algemene voorwaarden zijn nagenoeg hetzelfde, maar per verzekering kunnen de specifieke voorwaarden verschillen. Denk aan het eigen risico, het maximaal te vergoeden bedrag en de omvang van de dekking bij een basis- of uitgebreidere dekking.

Één van de belangrijkste voorwaarden is dat tuinsets zich in de tuin, op het balkon of dakterras moeten bevinden. Dit wordt in de polisvoorwaarden ook wel het risico-adres genoemd.

Diefstal of vandalisme

Bijna alle verzekeraars verzekeren diefstal en kwaadwillige beschadiging van tuinmeubelen. Hierbij moet er bij diefstal wel sprake zijn van braaksporen. Zijn tuinmeubelen met opzet beschadigd, dan moet je als verzekeringsnemer aan kunnen tonen dat de dader ten onrechte de tuin is binnengedrongen. Zorg er dus altijd voor dat een tuin goed afgesloten kan worden of dat de meubelen opgeborgen kunnen worden in bijvoorbeeld een berging of schuur.
Staat jouw tuinbank bijvoorbeeld los in een open voortuin? De kans dat je de kosten vergoed krijgt bij diefstal af schade is heel erg klein.

Storm

In tegenstelling tot diefstal of vandalisme is dekking bij storm minder vanzelfsprekend. Niet alle verzekeraars vergoeden schade door storm of bijvoorbeeld neerslag. Om hierachter te komen, zult u de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering toch even door moeten nemen. Vaak vindt u deze informatie onder kopjes als ‘schade aan inboedel buiten de woning’ of ‘waar is inboedel verzekerd?’.

Algemeen vastgesteld is dat u van storm kunt spreken als er windkracht 7 of hoger is gemeten. Dit ligt vast en geldt voor alle inboedelverzekeraars.

Gaat u nog een stapje verder en heeft u bijvoorbeeld een jacuzzi tot uw beschikking? Informeer dan even bij de inboedelverzekeraar hoe deze verzekerd is of verzekerd kan worden. Dit is namelijk niet standaard gedekt en verzekeraars hanteren soms maximale vergoedingen in geval van diefstal of schade.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven