Schade veroorzaakt door een ander wat moet ik doen?

Veelgestelde vragen inboedelverzekering


Is er schade ontstaan aan jouw inboedel ontstaan zonder dat jij hier iets aan kan doen? Als de schade een direct of indirect gevolg is van iets wat iemand anders deed, kan je deze persoon aansprakelijk stellen. Het is wel belangrijk dat jijzelf voorkomt dat de schade wordt vergroot. Dat is jouw plicht en wordt schadebeperkingsplicht genoemd. Als je de schade niet beperkt, kan het zijn dat de tegenpartij niet verplicht is om de schade te vergoeden.

Verzamel bewijs

Verzamel daarna bewijs rondom de gebeurtenis en bewaar dit goed. Ook als je twijfelt of je iemand aansprakelijk kan stellen. Verzamel gegevens als naam- en adresgegevens van ooggetuigen, gegevens van de politie en foto’s van de situatie.

Verzamel daarnaast ook bonnetjes en facturen van de kosten die gemaakt zijn om de schade te herstellen. Bijvoorbeeld reparatiekosten en medische kosten. Zo kan je aantonen hoeveel schade je hebt. Je mag alleen schade claimen die je daadwerkelijk hebt. Schade als bijvoorbeeld een oude kras die er al was, mag je uiteraard niet claimen.

Stappenplan schade claimen

Als een je ander aansprakelijk stelt voor schade moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Allereerst vraag je of de ander de schade wil melden bij zijn verzekeraar

2. Bevestig vervolgens het gesprek in een brief of email waarin je de schade beschrijft

3. Vraag of de ander de ontvangst van jouw brief wil bevestigen

4. Vraag eventueel om de contactgegevens van zijn verzekeraar

5. De verzekeraar zal contact met jou opnemen of jij kan contact opnemen met de verzekeraar

6. Tot slot beoordeelt de verzekeraar de aansprakelijkheid en handelt dit met jou af

Als de schade niet wordt vergoedt door de verzekeraar of als de ander geen verzekering heeft, dan moet de eigenaar de schade zelf betalen.

Schade claimen bij je eigen verzekeraar

Wanneer het gaat om schade die ook door je eigen inboedelverzekering wordt gedekt, kan je er ook voor kiezen om de schade bij je eigen verzekeraar te claimen. In de meeste gevallen is dit een betere oplossing. Bij de inboedelverzekering wordt namelijk de nieuwwaarde verzekerd. Het bedrag dat je vergoed krijgt, is nodig om een nieuw exemplaar van het beschadigde goed te kopen. Bij aansprakelijkheidsverzekeringen wordt meestal met de dagwaarde gerekend. Als je een beroep doet op de aansprakelijkheidsverzekering, zal de vergoeding een heel stuk lager liggen. De schadeafhandeling zal vaak ook sneller verlopen bij je eigen verzekeraar dan wanneer je bij de verzekeraar van een ander loopt. Daarnaast ben je ook niet afhankelijk van de verzekeraar van een ander.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven