Hoe kun je je inboedel verdelen bij een scheiding?

Veelgestelde vragen inboedelverzekering


Bij scheiden komt van alles en nog wat kijken, waaronder het verdelen van de inboedel van jou en jouw partner. De prachtige bruine chesterfield, de dure gereedschapskist of toch de schoenenopberger: van wie was wat en hoeveel kostte het ook alweer? Hoe het met de inboedelverdeling zit, hangt vooral af van de wijze waarop jij en jouw ex-partner hebben samengewoond.

De inboedelverdeling

Het verdelen van de inboedel van jou en jouw ex-partner na een scheiding is niet altijd even makkelijk. Gelukkig is deze inboedelverdeling vaak al bij wet vastgelegd en hoef jij er dus niet al te lang mee bezig te zijn. Voor de boedelverdeling bij gemeenschap van goederen, bij huwelijkse voorwaarden en simpelweg samenwonen, gelden verschillende regels. Onder de inboedel die verdeeld moet worden na een scheiding vallen alle spullen in en rondom het huis in jullie bezit.

De inboedel verdelen bij gemeenschap van goederen na scheiding

Wanneer je getrouwd was in gemeenschap van goederen, is jullie volledige inboedel gezamenlijk bezit. Bij de verdeling van de inboedel moet je dan ook gaan kijken naar de totaalwaarde. De helft van deze totaalwaarde is voor jou en de andere helft van de totaalwaarde is voor jouw ex-partner. Geen idee hoeveel jullie inboedel waard is? Wij leggen je uit hoe je de inboedelwaarde kunt berekenen.
Wanneer er sprake was van een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden, geldt de bovenstaande regel ook.
Wanneer je getrouwd was in beperkte gemeenschap van goederen, hoef je alleen de waarde van de inboedel die is aangeschaft na de trouwerij te verdelen. De inboedel van voor het huwelijk is en blijft van jou en de waarde hiervan hoef je dan ook niet te verdelen.

De inboedel verdelen bij huwelijkse voorwaarden na scheiding

Bij deze huwelijksvorm is op papier vastgelegd van wie wat is. Bij de verdeling van de inboedel, is dit papier leidend. Wanneer het onduidelijk is wie de eigenaar is van bepaalde spullen, moet de waarde van deze spullen eerlijk verdeeld worden. Ook bij een samenlevingscontract wordt de inboedel op deze wijze verdeeld.

De inboedelverdeling na samenwonen

Wanneer je de inboedel moet verdelen nadat je met iemand hebt samengewoond, is een samenlevingscontract leidend. Hierin staat opgenomen van wie wat is. Wanneer je geen samenlevingscontract hebt wordt het iets ingewikkelder. Je moet elkaar dan of op het woord geloven, óf kunnen aantonen dat iets jouw bezit is. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een bankafschrift. De inboedel die jullie samen hebben gekocht, moet onderling verdeeld worden.

Dé lijst voor het verdelen van jullie inboedel na een scheiding

Ondanks de vele regels is het verdelen van de inboedel na een scheiding niet altijd even makkelijk. De volgende stappen zouden je hierbij moeten helpen:
Start met het maken van een lijst. Je noteert alles wat verdeeld moet worden: van de auto en televisie tot boeken, dvd’s en het bestek.
Noteer, zonder te overleggen, wat je graag wilt hebben van jullie inboedel. Vergelijk vervolgens datgene wat jij hebt opgeschreven met datgene wat jouw ex-partner heeft genoteerd. Over de spullen die jullie beide willen hebben, kunnen jullie onderhandelen. De eerder genoemde regels zijn leidend! Indien jullie er niet uitkomen, kan contact opnemen met een rechter handig zijn.
Bereken de totaalwaarde uit van de inboedel die jij wilt hebben en die jouw ex-partner wilt hebben. Als er sprake is van een groot verschil, kunnen jullie de verdeling aanpassen of één van de twee kan wat extra geld neerleggen.
Na het afronden van de verdeling leg je deze vast in een echtscheidingsconvenant. Nadat de rechter dit heeft goedgekeurd, kun je de spullen met toestemming onderling verdelen.

De waarde van de herinrichtingskosten na een scheiding

Wanneer jij of jouw ex-partner een ander huis heeft gevonden, komen hier herinrichtingskosten bij kijken. Dit zijn kosten die komen kijken bij het bewoonbaar maken van een nieuwe woning. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het leggen van laminaat en het kopen van gordijnen. Je hoeft niet mee te betalen aan de nieuwe inboedel van jouw ex-partner of andersom. Probeer de herinrichtingskosten daarentegen wel eerlijk te verdelen. Zo kunnen jij en jouw partner zonder woonproblemen gescheiden van elkaar leven.

Een passende inboedelverzekering

Ook na een scheiding is het afsluiten van een inboedelverzekering voor jouzelf zeer handig. Je wilt toch niet dat er wat met jouw kostbare spullen gebeurt? Op Verzekering.nl vindt je dan ook binnen minder dan vijf minuten een verzekering passend bij jou! Vergelijken, besparen en afsluiten doe je op Verzekering.nl met behulp van één van onze vergelijkers. Vind direct een passende inboedelverzekering.

Scroll naar boven