Hoe claim ik schade bij mijn inboedelverzekering?

Veelgestelde vragen inboedelverzekering


Wanneer er schade is ontstaan aan je inboedel, is het vooral belangrijk dat je de schade zo snel mogelijk meldt bij je verzekeraar. Als je schade wilt verhalen, is het van belang om eerst goed te bekijken onder welke dekking van welke verzekering de schade valt. Schade aan dingen die nagelvast aan de woning vastzitten vallen onder de opstalverzekering. Spullen die te verplaatsen zijn, vallen onder de inboedelverzekering.

Schadeformulier invullen

Om schade te claimen bij je inboedelverzekering moet je een schadeformulier invullen. Dit schadeformulier is op te vragen bij je verzekeraar of tussenpersoon. Op het formulier vul je in hoe de schade is ontstaan en wat de schade is. Vul dit formulier zo compleet mogelijk in. Stuur bijvoorbeeld ook foto’s van de schade, aankoopbewijzen of bankafschriften en garantiebewijzen mee. De verzekeraar bepaalt vervolgens of je recht hebt op een vergoeding. In sommige gevallen wordt er eerst een schade-expert gestuurd die de schade ter plaatse komt beoordelen.

Te repareren schade

Als de schade te repareren valt, vergoeden verzekeraars uitsluitend de herstelkosten. Controleer eerst hoe dit bij jou verzekeraar geregeld is. Veel verzekeraars werken samen met herstelbedrijven. Als je de schade door zo’n bedrijf laat repareren, hoef je vaak geen eigen risico te betalen.

Schade veroorzaakt door iemand anders

Als de schade is veroorzaakt door iemand anders kan je ervoor kiezen om de schade te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker. In de meeste gevallen is het wel voordeliger om de schade te claimen bij je eigen inboedelverzekering.Deze verzekering vergoedt immers de aanschafwaarde, waar een aansprakelijkheidsverzekering alleen naar de dagwaarde van het artikel kijkt.

Wanneer aangifte doen?

Wanneer er schade is ontstaan door vermissing, diefstal of vandalisme moet je aangifte doen bij de politie. Het proces verbaal kun je dan bij het schadeformulier voegen.

Zelf schade veroorzaakt?

Heb je zelf schade veroorzaakt dan wordt die alleen vergoed met een allriskdekking. Schade gemaakt door opzet of roekeloosheid wordt nooit gedekt door de inboedelverzekering.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven