Zakelijk

Dekt mijn inboedelverzekering waterschade?

Veelgestelde vragen inboedelverzekering


Waterschade is vaak zeer onverwacht en vervelend; nou maar hopen dat deze schade wordt vergoed! De kosten die kunnen ontstaan door waterschade, kunnen namelijk flink oplopen en je wilt natuurlijk geen torenhoge rekening ontvangen. Gelukkig ben je met een inboedelverzekering vaak verzekerd tegen waterschade. Waterschade valt namelijk onder één van de standaarddekkingen van jouw inboedelverzekering. Of jouw inboedelverzekering daadwerkelijk de ontstane waterschade dekt, hangt af van de situatie en de door jouw gekozen dekking.

Welke waterschade dekt mijn inboedelverzekering?

Ondanks waterschade dus één van de standaarddekkingen van een inboedelverzekering is, wordt niet alle waterschade vergoed. Wat wordt vergoed, hangt af van het soort schade en hoe deze schade is ontstaan. De drie belangrijkste categorieën waaronder waterschade kan vallen zijn:

  1. Waterschade door neerslag

Het heeft de afgelopen maand vrijwel elke dag gerend, maar vandaag komt het met bakken uit de lucht vallen. Ook jouw dak heeft dit gemerkt en kon de grote hoeveelheid gevallen neerslag niet meer aan. De neerslag is jouw huis binnengedrongen en heeft schade aangericht. Deze schade wordt dan ook vrijwel altijd vergoed wanneer je een passende inboedelverzekering hebt.

  1. Waterschade door indirecte neerslag

Een sloot naast jouw woning is overgelopen door veel neerslag en het water heeft zich naar binnen verplaatst. Eenmaal daar aangekomen, heeft het water veel schade aangericht. Vaak heb je een inboedelverzekering met uitgebreide schadedekking nodig, wil je dat deze waterschade vergoed wordt.

  1. Waterschade veroorzaakt door leidingwater

Het kan zijn dat er iets niet klopt met jouw Cv-ketel in huis. Van zichzelf al hartstikke vervelend natuurlijk, maar al helemaal wanneer er waterschade ontstaat door water uit de CV. Gelukkig wordt deze waterschade vaak vergoed via een inboedelverzekering of soms zelfs via een opstalverzekering.

Als je er zeker van wilt zijn dat vrijwel alle soorten waterschade gedekt worden, kun je dus het beste kiezen voor de meest uitgebreide inboedelverzekering. Zo weet je zeker dat je niet zomaar voor dure verrassingen komt te staan. Vergeet ook de polisvoorwaarden niet door te nemen. Hierin staat duidelijk opgenomen welke waterschade wel en niet gedekt wordt met een inboedelverzekering.

Welke waterschade wordt niet gedekt door mijn inboedelverzekering?

Hoewel je met een inboedelverzekering met de meest uitgebreide dekking verzekerd bent tegen vele vormen van waterschade, wordt nog niet alles vergoed. Het is van belang dat jij er zelf alles aan doet om waterschade tegen te gaan. Wanneer je dat niet doet, moet je voor de gehele rekening opdraaien. Waterschade wordt niet vergoed wanneer er sprake is van:

 • Achterstallig onderhoud. Je hebt jouw inboedel en woning niet goed onderhouden. De ontstane problemen had je kunnen voorkomen door dit wel te doen. De schuld van de waterschade ligt dan ook volledig bij jezelf.
 • Een overstroming door een dijkbreuk. Je moet zelf opdraaien voor de schade die hierbij kijken komt. Ben je het hier niet mee eens of wil je een compensatie? Dan kun je contact opnemen met de overheid.
 • Schade door nalatigheid. Heeft een zware regenbui voor veel problemen gezorgd, maar stond jouw achterdeur nog open? Dan is deze waterschade helaas jouw eigen schuld. Je had deze schade namelijk gemakkelijk kunnen voorkomen. De rekening is dan ook voor jou.</p>

Stappenplan bij ontstane waterschade

Wanneer er sprake is van waterschade, kun je het beste de volgende stappen volgen:

 1. Probeer de waterschade zoveel mogelijk te beperken, ook al kost dit je wellicht geld. Deze kosten kun je later opnemen in de schademelding indien je een inboedelverzekering hebt.
 2. Noteer de datum en het tijdstip waarop de schade is ontstaan. Verzekeringsmaatschappijen willen dit graag weten en nemen regelmatig contact op met het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). Dit instituut kan bevestigen of er bijvoorbeeld inderdaad sprake was van noodweer.
 3. Probeer goede en duidelijke foto’s te maken van de schade. Jouw verzekeraar heeft deze foto’s nodig om te bepalen hoe erg het is.

Indien je een huurwoning hebt is het van belang dat je jouw verhuurder informeert. De verhuurder is namelijk verantwoordelijk voor de opstalverzekering van jouw woning. Heb je ook waterschade aan jouw eigen spullen? Dan kun je deze waterschade melden bij jouw eigen inboedelverzekeraar.

Een passende inboedelverzekering

Wil je na het lezen van de tekst graag een inboedelverzekering afsluiten die waterschade dekt of zat je hier überhaupt al aan te denken? Op Verzekering.nl vindt je binnen minder dan vijf minuten een verzekering passend bij jou! Vergelijken, besparen en afsluiten doe je op Verzekering.nl met behulp van één van onze vergelijkers. Vind direct een passende inboedelverzekering.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven