Zakelijk

Wordt diefstal uit een auto zonder braakschade vergoed?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Diefstal uit een auto zonder braakschade

Normaal valt schade aan je auto door een inbraak onder de dekking van jouw autoverzekering. Maar dit is alleen als je een WA-beperkt casco of een allrisk dekking hebt. De voorwaarde hiervoor is dat de diefstal moet kunnen worden aangetoond met braaksporen, maar het kan ook zijn dat er sprake is van auto inbraak zonder braaksporen.

Airbag gestolen zonder braakschade zonder braaksporen

Zonder braaksporen wordt de schade door diefstal aan de auto niet gedekt door de autoverzekering. Toch is het belangrijk dat je altijd aangifte doet, ook als je niets vergoed krijgt. Zonder aangifte krijg je namelijk nooit schadevergoeding ook als er wel braaksporen zijn. Ook kan de politie de daders proberen op te sporen. Als deze worden gevonden, dan kan je de schade die je hebt opgelopen verhalen op de daders. Het zelf nabootsen van de braaksporen om in aanmerking te komen voor een vergoeding valt onder verzekeringsfraude. Verzekeringsfraude is strafbaar.

Bij diefstal uit auto zonder braaksporen is het bellen van 112 niet nodig. Tenzij je de daders op heterdaad betrapt. De politie kan dan direct komen en de daders oppakken.

Meerdere inbraken?

Met behulp van bewakingsbeelden die de inbraak hebben vastgelegd, kun je de kans op een vergoeding van de verzekering vergroten. Ga daarnaast ook na of er meerdere auto inbraken zonder braaksporen in de buurt zijn geweest. Als er namelijk veelvuldig overlast is in de buurt kan de politie extra maatregelen nemen en de buurt mobiliseren om toekomstige inbraken te beperken en te voorkomen. Controleer altijd goed of je auto echt op slot zit. Leg ook geen waardevolle spullen in de auto en zorg dat de auto goed beveiligd is.

Sommige auto’s hebben een automatisch slot waarvan je een uitdraai van de sleutelgegevens opvragen bij de dealer. Zo kan je laten zien dat jij het niet geweest bent.

Geen autoverzekering maar inboedelverzekering?

Soms kan het zo zijn dat gestolen spullen uit jouw auto onder de buitenshuisdekking van jouw inboedelverzekering vallen. Kijk daarom de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering na. Ook bij deze verzekering geldt dat je de diefstal moet kunnen aantonen met braaksporen. Als er geen braaksporen zijn, kun je ook bij je inboedelverzekering helaas niks claimen.

Je zal in de meeste gevallen zelf moeten opdraaien voor de kosten doordat er geen dekking is vanuit jouw verzekering en de daders onbekend zijn. Een voordeel is dat de schade niet ten koste gaat van je eigen risico of je opgebouwde schadevrije jaren.

Als je auto wel braakschade heeft, valt de schade onder de dekking van jouw autoverzekering. Je moet dan wel minimaal een WA-beperkt casco dekking hebben. Als je braakschade claimt zullen je schadevrije jaren niet terugvallen.

Ben je goed verzekerd tegen inbraak aan je auto? Op Verzekering.nl vind je gemakkelijk, met onze online vergelijker, een autoverzekering die bij jouw past. Hiermee ben je beschermd tegen auto inbraak.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven