Zakelijk

Welke dekkingen kan je kiezen bij het afsluiten van een autoverzekering?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Er zijn 3 verschillende soorten dekkingen waaruit je kun kiezen bij het afsluiten van een autoverzekering. Het is belangrijk om je van tevoren af te vragen welke het beste bij jou zou passen. Hierbij is de leeftijd en de waarde van je auto, en je aantal schadevrije jaren van groot belang. Hoe jonger je auto is hoe verstandiger het meestal is om je auto uitgebreider te verzekeren, omdat deze dan vaak meer waard is. Daarom is in de meeste gevallen de volledige casco dekking dan de beste keuze. Als je auto al wat ouder is en waarschijnlijk dus wat minder waard zal zijn, is een WA-dekking in de meeste gevallen voldoende. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat als je dekking uitgebreider is, je premie een stuk hoger zal uitvallen.

Over het algemeen liggen de verhoudingen voor de verschillende dekkingen als volgt:

  • Auto’s die 0 tot 5 jaar oud zijn, kiezen het vaakst voor WA + Casco Volledig
  • Auto’s die 6 tot 8 jaar oud zijn, kiezen het vaakst voor WA + Casco Beperkt
  • Auto’s van 9 of ouder, kiezen het vaakst voor alleen WA

WA-dekking

Een WA-dekking is voor iedereen die een auto in zijn of haar bezit heeft verplicht in Nederland. Het is de minimale dekking die bij je auto moet worden afgesloten. Met een WA-dekking dek je de schade die jouw auto toebrengt aan anderen en hun bezittingen. Mocht het voorkomen dat iemand anders een keer gebruik maakt van jouw auto, dan zal ook dan de veroorzaakte schade vergoed worden.

Beperkt Casco

Het verschil met een WA-dekking is dat je met een beperkt Casco dekking ook schade aan je eigen auto kan verzekeren. Daarmee ben je dus zowel WA verzekerd als voor bepaalde schade aan je eigen auto. Onder deze bepaalde schade aan je eigen auto valt schade als gevolg van brand, diefstal, hagel, storm, gebroken ruit en botsingen met dieren. Je bent dus niet verzekerd tegen schade die je zelf veroorzaakt aan je auto.

Volledig Casco

Volledig Casco is de verzekering die de grootste dekking biedt, het wordt ook wel de Allriskverzekering genoemd. Het verschil met de beperkt casco dekking is dat hierbij ook de schade aan jouw eigen auto is gedekt, ook al is deze schade je eigen schuld.

Hiernaast heb je nog verschillende aanvullende modules. Deze verschillen echter vaak per verzekeraar. Hierbij is het dus verstandig om in uw specifieke geval te bekijken wat er eventueel relevant zou kunnen zijn.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven