Wat moet ik doen als ik mijn groene kaart kwijt ben?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Als je een autoverzekering afsluit krijg je van je verzekeraar een groene kaart. Met deze kaart kan je aantonen dat je auto daadwerkelijk verzekerd is in Nederland, maar ook in het buitenland. Door heel Europa heeft een groene kaart dezelfde opzet, zodat deze voor bijvoorbeeld de buitenlandse politie ook goed te lezen is. Er staan belangrijke gegevens op de groene kaart, het groene kaart nummer is hiervan het belangrijkst. Als je schade rijdt en je dus een schadeformulier in moet vullen, dan heb je dit nummer nodig.

Groene kaart in het buitenland

Het is niet meer wettelijk verplicht om de groene kaart altijd bij je te hebben, het wordt echter wel aangeraden. Zeker als je naar het buitenland gaat. Dit komt omdat er wel nog landen zijn waar het wel verplicht is om een fysieke groene kaart bij je te hebben. In de volgende landen is het verplicht om de groene kaart bij je te hebben en moet de groene kaart op groen papier geprint zijn:

Albanië, België, Bosnië en Herzegovina, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije en Wit-Rusland.

Groene kaart kwijt?

Voordat de groene kaart verloopt, zal je een nieuwe krijgen van je verzekeraar. De groene kaart is altijd 1 maand langer geldig dan de verzekeringsduur. Als je je groene kaart kwijt bent geraakt, dan zal je een nieuwe moeten aanvragen. Het verschilt per verzekeraar hoe je je nieuwe groene kaart ontvangt. Meestal krijg je de groene kaart via de post thuisgestuurd. Het kan ook zo zijn dat je de groene kaart per e-mail toegestuurd krijgt. Er zijn zelfs verzekeraars die de groene kaart zowel per post als per e-mail versturen. Per verzekeraar verschilt het ook nog eens in welke vorm je je groene kaart krijgt, een pasje of een document.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven