Wat kost een auto per maand?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Wanneer je een auto bezit krijg je te maken met verschillende kostenposten. Vast en onverwacht onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen en brandstof. De kosten voor je auto kunnen snel oplopen. Om je financiën overzichtelijk te houden, is het belangrijk om te weten wat je kan verwachten qua maandelijkse kosten voor je auto. Verzekering.nl geeft je een overzicht.

Nieuw of tweedehands?

In vergelijking met tweedehands auto’s hebben nieuwe auto’s een hogere afschrijving. Dit komt door de hogere kosten in de beginjaren. Hoewel de onderhouds- en reparatiekosten van tweedehands auto’s hoger zijn dan bij nieuwe auto’s, zijn deze niet hoger dan de afschrijvingskosten van nieuwe auto’s. Oftewel: de waarde van een auto daalt sneller dan de groei van de onderhoudskosten.

Vaste kosten voor je auto

Wanneer je een auto hebt krijg je te maken met kosten die je altijd kunt verwachten. Hieronder vind je een kort overzicht van deze kosten.

Vaste afschrijving

De vaste afschrijving is het bedrag dat je auto elke maand minder waard wordt. Vanaf het moment dat je de garage uitrijdt is je auto al minder waard dan het moment van aanschaf. Hoe ouder je auto is, hoe minder waard deze is bij verkoop of inruil. Ondanks dat je deze kosten niet hoeft te betalen is het toch slim om hier rekening mee te houden.

Vast onderhoud

Dit zijn vaste kosten die je maakt bij het onderhoud aan je auto, bijvoorbeeld het monteren van winterbanden in de winter, jaarlijkse terugkerende verplichte APK of een grote beurt.

Verzekering

In Nederland is het verplicht om een verzekering af te sluiten als je gebruik maakt van een auto. De premie betaal je bij de meeste verzekeraars per maand, enkele verzekeraars bieden ook andere betaaltermijnen aan zoals per kwartaal of jaarlijks.

Wegenbelasting

Als je een auto bezit in Nederland, moet je maandelijks wegenbelasting betalen. Je betaalt de belasting om bij te dragen aan het onderhoud van de Nederlandse wegennetwerk. Het bedrag is niet voor iedereen hetzelfde. Factoren zoals je woonplaats, de brandstof die je gebruikt, de milieuklasse van je auto en het gewicht van de auto bepalen de hoogte van deze belasting.

Variabele kosten om rekening mee te houden

Variabele kosten hangen sterk af van hoe en hoeveel je de auto gebruikt. Ook van deze kosten geven we een klein overzicht.

Variabele afschrijving

Naast dat je auto elk jaar minder waard wordt zoals beschreven in de vaste kosten, daalt de waarde van je auto ook bij het aantal gereden kilometers per jaar. Je auto slijt als ware bij elke kilometer waardoor in de loop der tijd de onderhoudskosten hoger komen te liggen.

Parkeerkosten en parkeervergunning

In sommige steden in Nederland moet je betalen voor een parkeervergunning om in de buurt van je huis te mogen parkeren. Vooral met een tweede auto kunnen de kosten erg oplopen. Daarnaast betaal je ook parkeerkosten voor parkeren in een garage of op een parkeerterrein.

Brandstof

De brandstof is de meest variabele kostenpost die je hebt. De prijs van brandstof fluctueert dagelijks en ook je rijstijl bepaalt hoeveel brandstof je iedere maand nodig hebt. Daarnaast hangt het er natuurlijk ook van af hoeveel kilometers je maandelijks rijdt.

Onderhoud

Hoe meer je gebruik maakt van je auto, hoe verstandiger het is om onderhoud te plegen. Het betekent niet dat je bij veel onderhoud nooit reparaties aan je auto zal hebben. Er kan natuurlijk altijd iets voorvallen waardoor je auto gerepareerd moet worden.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven