Zakelijk

Wat kost een auto per maand?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Wat kost een auto per maand?

Het bezitten en rijden van een auto brengt verschillende kosten met zich mee. Deze kosten zijn op te splitsen in vaste en variabele kosten. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende maandelijkse autokosten.

Vaste kosten

  • Wegenbelasting: De wegenbelasting varieert op basis van het gewicht van de auto, het type brandstof en de provincie waarin je woont. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de € 20,- en € 60,- per maand.
  • Autoverzekering: De maandelijkse premie voor een autoverzekering is afhankelijk van de dekking (WA, WA Beperkt Casco of Allrisk), je woonplaats, en het type auto. Gemiddeld kost een autoverzekering ongeveer € 90,- per maand.
  • Afschrijving: Dit is het bedrag dat je auto elke maand minder waard wordt. Gemiddeld ligt de vaste afschrijving rond de € 125,- per maand.
  • Vast onderhoud: Dit betreft periodieke onderhoudsbeurten zoals APK-keuringen. Gemiddeld bedragen de kosten voor vast onderhoud ongeveer € 20,- per maand.

Variabele kosten

  • Brandstof: De maandelijkse brandstofkosten hangen af van het type brandstof, de brandstofprijs en hoeveel je rijdt. Benzinekosten liggen gemiddeld tussen de € 70,- en € 120,- per maand, terwijl diesel vaak goedkoper is per liter maar duurder in wegenbelasting.
  • Variabel onderhoud en reparaties: Kosten voor zaken zoals banden, olie en kleine reparaties. Deze variëren sterk afhankelijk van het gebruik van de auto, maar je kunt rekening houden met een gemiddelde van € 55,- per maand.
  • Parkeerkosten: Afhankelijk van waar je woont en of je een parkeervergunning nodig hebt, kunnen deze kosten variëren. Sommige gemeenten vragen een vaste maandelijkse bijdrage voor parkeren in de openbare ruimte.

Totale kosten

De totale maandelijkse kosten voor een auto kunnen sterk variëren afhankelijk van het type auto, het gebruik en de specifieke omstandigheden. Gemiddeld liggen de totale kosten tussen de € 317,- en € 676,50 per maand.

Wil je besparen op je autokosten? Overweeg dan om je autoverzekering te vergelijken en te kiezen voor regelmatig onderhoud om onverwachte reparaties te voorkomen. Ook kun je besparen door bewust om te gaan met brandstofverbruik en parkeerkosten te minimaliseren door buiten het stadscentrum te parkeren waar mogelijk.

Conclusie

Een auto brengt zowel vaste als variabele kosten met zich mee, en het is belangrijk om hier een goed overzicht van te hebben voordat je een auto aanschaft. Vergelijk verzekeringen en onderhoudskosten, en houd rekening met brandstofverbruik om de kosten zo laag mogelijk te houden. Via Verzekering.nl kun je eenvoudig verschillende autoverzekeringen vergelijken om de beste deal voor jouw situatie te vinden.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven